Torsdag kveld holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin tredje årstale.

- Det viktigste budskapet i talen er at norsk økonomi er sårbar, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.no.

Olsen peker i sin tale på at det ser bra ut på overflaten, med høy vekst og høy sysselsetting, men at når sentralbanksjefen ser nærmere på innmaten i økonomien er det grunn til bekymring.

- Det er først og fremst god prisvekst på varer vi produserer som ligger bak inntektsveksten, i mindre grad produsert volum – som ligger under langsiktig trend.

Volumveksten er dessuten ikke drevet av produktivitetsvekst, men av høy vekst i befolkningen. Dermed er veksten i produktiviteten er lavere enn i andre land.

- Arbeidskraften i Norge har blitt svært dyr. Dessuten er det høy vekst i offentlig konsum, mens det er lav vekst i investeringer i fastlands-Norge, sier Wilhelmsen.

Vil ikke hindre nedturen
Ifølge Wilhelmsen er hovedbudskapet til sentralbanksjefen at dette ikke er bærekraftig.

- Vi har blitt mer oljeavhengig. Skulle oljeinntektene falle – og det kan de dersom tilbudet av olje med «ny teknologi», som skiferolje, øker – så kan norsk økonomi gå på en alvorlig smell.

En flytende kronekurs er en buffer mot en eventuell alvorlig nedgangsperiode. Kronen vil svekkes.

- Men det vil likevel ikke hindre en nedtur, bare dempe den, sier han.

Wilhelmsen mener at Olsen tale er god, og at flere økonomer – deriblant Hilde Bjørnland – lenge har advart mot denne økende oljeavhengigheten.

- Men, det er bra at sentralbanksjefen nå bruker en stor del av talen på å advare oss mot dette. Dessuten klarer han i denne talen å illustrere på en svært god og pedagogisk måte hvorfor norsk økonomi er blitt sårbar. Dessverre er det ikke mange gode forslag til hvordan norsk økonomi kan bli mindre sårbar. Men han nevner behovet for flere lønnsomme investeringer i fastlandsøkonomien, også i offentlig sektor.

Les alt om talen her:

<b>- Urovekkende</b>

<b>Dette er sentralbanksjefen mest redd for</b>

Les andre makroøkonomers reaksjoner på årstalen her:

<b>- Kanskje litt for rund</b>

<b>- Dette har jeg jattet om i lang, lang tid</b>

<b>- Vi produserer ikke mer enn for 5 år siden</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.