Professor Nouriel Roubini ved New York-universitetet, mannen som forutså finanskrisen i 2006, mener fusjoner mellom store amerikanske banker utgjør en stor risiko for den finansielle stabiliteten, melder Bloomberg News.

- Vi har hatt et too-big-to-fail-problem tidligere, men nå har too-big-to-fail-problemet blitt større. Vi lager et større monster, sa Roubini under et foredrag i Dublin torsdag.

Begrepet "too big to fail" blir brukt om institusjoner som er store og systemkritiske. Frykten er at ringvirkningene av konkurser i slike selskaper vil føre til en kollaps i hele eller deler av finanssektoren.

Professoren mener det har vært en massiv konsolidering i den amerikanske banksektoren etter at flere store banker er blitt kjøpt opp av andre banker de siste årene.

 

Nye storbanker
Bank of America kjøpte opp investeringsbanken Merrill Lynch samme helg som Lehman Brothers gikk konkurs i september ifjor og utløste finanskrisen. Storbanken kjøpte også USAs største boliglånstilbyder Countrywide Financial i begynnelsen av fjoråret. Countrywide er senere blitt utpekt som den aller største synderen i forbindelse med subprimekrisen som senere ledet til finanskrisen.

I kjølvannet av finanskrisen ble Wachovia Corp, USAs fjerde største bank, kjøpt opp av Wells Fargo.

- Bør deles opp
Roubini mener selskaper som ifølge ham selv opererer "finansielle supermarkeder" ved å operere som kommersiell bankvirksomhet, investeringsbank, forsikringsselskap og kapitalforvalter har vist seg å være en katastrofe. Han bruker storbanken Citigroup som eksempel. Selskapet har mottat 45 milliarder dollar i nødhjelp fra amerikanske myndigheter på grunn av store finansielle problemer.

Han mener løsningen er enkel.

- Dersom en finansinstitusjon er "too big to fail" så er den for stor. Er den for stor, så bør vi dele den opp, sa Roubini ifølge Bloomberg.

Se video fra Nouriel Roubinis Oslo-besøk i januar i år:

Les også: Varsler nyttårsrally (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.