Toppsjefene i de statseide, børsnoterte selskapene fikk nesten 18 prosents lønnsøkning i fjor.

En oversikt VG har gjort av lønns- og bonusutviklingen for toppsjefene i Statoil, Telenor, Kongsberg Gruppen, DNB, Norsk Hydro og Yara fra 2007 til 2011, viser at toppenes inntekter økte langt mer enn i samfunnet for øvrig fra 2010 til 2011.

Lønnsøkningen var 17,56 prosent, og i gjennomsnitt tjener de seks mennene 8,7 millioner kroner.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzægs lønningspose vokste mest, med 3,5 millioner kroner til en årslønn på 9,3 millioner. Inntektshoppet var på solide 60 prosent.

Alvorlig Giske
Statoil-sjef Helge Lund tjente over 12 millioner kroner i fjor etter 11 prosents lønnsøkning fra året før. Siden 2007 har økningen vært 52 prosent. Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas økte lønna med 26 prosent fra 2007 til 2011.

For den gjennomsnittlige arbeidstaker har lønna økt med 19,7 prosent på disse fire årene.

DNB-sjef Rune Bjerke har på sin side hatt en inntektsøkning på 16 prosent i perioden, altså mindre enn folk flest.

Nærings- og handelsminister Trond Giske ser alvorlig på at de statlige lederlønningene ser ut til å øke langt mer enn den jevne lønnsveksten.

– Vi har ennå ikke gått gjennom og sett samlet på utviklingen i de statlige selskapene. Det vil vi gjøre, sier Giske til avisen.

Les også: Toppsjef i staten økte lønna med 64 prosent


<b>Millionlønn for milliardtap</b>

Telenor-sjefens selvangivelse


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.