Regjeringen tror veksten i norsk økonomi i år vil ende opp helt på gjennomsnittet for de siste 40 årene.

Ifølge revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem tirsdag venter Finansdepartementet nå at den økonomiske aktiviteten, målt ved brutto nasjonalproduktet (bnp) i Fastlands-Norge, vil øke med 2,6 prosent i år. Det er identisk med trendveksten i norsk fastlandsøkonomi.

Vekstprognosen er tatt litt ned fra det opprinnelige budsjettforslaget ifjor høst, da bnp-veksten i fastlandsøkonomien ble anslått til 2,9 prosent i 2013.

Helt på gjennomsnittet
«Veksten i norsk økonomi er forventet å holde seg rundt eller i overkant av sitt historiske gjennomsnitt i tiden fremover», skriver regjeringen i budsjettforslaget.

«Fortsatt lave renter og økte inntekter tilsier fortsatt oppgang i husholdningenes forbruk fra 2012 til 2013, selv om utviklingen i lønnsoppgjørene så langt i år kan trekke i retning av litt lavere vekst enn tidligere lagt til grunn», heter det i budsjettforslaget.

«Samtidig er igangsettingen av boliger hittil i år klart høyere enn på samme tid i fjor, og rapporteringer fra oljeselskapene peker i retning av høy vekst i petroleumsinvesteringene også i år. På den annen side tilsier den svake utviklingen hos viktige handelspartnere at veksten i den tradisjonelle vareeksporten vil bli lav i inneværende år. Oppgangen i fastlandsbedriftenes investeringer etter finanskrisen har vært svak. Det ventes lav vekst i disse investeringene også i 2013».

Til neste år ser regjeringen for seg en vekst på 3,0 prosent i norsk økonomi. Dette er litt høyere enn i budsjettforslaget i høst, da veksten ble anslått til 2,9 prosent.

Venter lavere lønns- og prisvekst
Regjeringen anslår nå at årets lønnsvekst blir på rundt 3,5 prosent, en nedjustering fra en vest på 4,0 prosent i budsjettforslaget ifjor høst.

Samtidig justeres også forventningene for prisveksten, målt ved konsumprisene justert for avgiftsendringer og uten-om energivarer (KPI-JAE). Den såkalte kjerneinflasjonen ventes å bli på 1,2 prosent i år, uendret fra ifjor.

«Selv om lønnsveksten anslås å bli litt lavere enn tidligere lagt til grunn, innebærer anslaget fortsatt en bedring i husholdningenes kjøpekraft», skriver regjeringen i budsjettdokumentet.

Stabil ledighet
Veksten i sysselsettingen anslås å fortsette i 2013, men i et mer moderat tempo enn i fjor.

«Fortsatt høy arbeidsinnvandring ventes å gi om lag tilsvarende utvikling i arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten anslås dermed å holde seg noenlunde stabil framover», skriver regjeringen i budsjettforslaget.

Regjeringen legger til grunn at arbeidsledigheten vil holde seg stabil på rundt 3,5 prosent ledighet, og at sysselsettingen vil øke med mellom 30.000 til 35. 000 personer hvert år i 2013 og 2014.

LES OGSÅ:

Alt om revidert nasjonalbudsjett

- Det er riktig å holde igjen oljepengebruken

Regjeringen bruker 125 milliarder oljekroner i år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.