Nei. Du trenger ikke å «tømme» minibanken på Gardermoen for euro for å overleve på Hellas-ferien i sommer.

På de fleste hoteller og restauranter på de greske ferieøyene kan du betale med kort, selv om det er greit å ha litt «lommepenger» i reserve, opplyser markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving til DN.

- Det er litt hausset opp, dette her. Ja, situasjonen i Hellas er ytterst usikker. Men turister vil merke svært lite til krisen, i alle fall hvis de befinner seg på de typiske feriestedene. Jeg var der for en uke siden. Da gikk det helt greit å ta ut penger av minibankene, og den greske gjestfriheten var nøyaktig den samme som før. Det var «business as usual» overalt, sier hun.

Og nordmenn ser heller ikke ut til å bekymre seg for at de skal bli rammet av Hellas-krisen:

Hellas er nemlig sommerens store vinner på sydenfronten.

- Hellas er uten tvil det mest populære reisemålet for nordmenn i sydlige strøk i sommer. 655.000 nordmenn har tenkt seg på pakketur til syden, og av disse skal hele 275.000 til Hellas, opplyser Løkaas Fossum.

- Bruk kort så ofte du kan

- Har dere merket at folk er skeptiske i det hele tatt?

- Nei, absolutt ikke. Så vidt jeg vet har vi ikke mottatt noen avbestillinger, og dét er det heller ingen grunn til. For å si det sånn: Nordmenn er mye mer bekymret for det norske sommerværet enn den greske økonomien.

- Har du noen råd til nordmenn som skal til Hellas i sommer?

- Alt er som før, så det er ingen grunn til å ta noen spesielle forholdsregler. Bruk kort så ofte du kan. Men det er alltid greit å ta ut litt euro i kontanter på flyplassen før du setter deg på flyet nedover. Og i år kan du kanskje ta ut litt mer enn normalt. De fleste steder tar både kort og kontanter, men i drosjer, på bussen og på den lille tavernaen rundt hjørnet er det ikke sikkert de aksepterer Visa eller Mastercard, sier Ving-toppen.

Hun påpeker at det ikke er noen grunn til å frykte at euro ikke blir gangbar cash i Hellas, selv om det skulle bli en grexit.

- Det er ikke slik at man betaler med euro en dag og neste dag er det kun drakmer som gjelder. En slik overgang vil ta tid, påpeker hun.

- Vil verne om turistindustrien

Direktør Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril sier til DN at de har fått noen henvendelser fra nordmenn som skal på ferie til Hellas, men han synes det er vanskelig å gi noen klare råd, siden det er uklart hva som vil skje.

- Men det har vært et råd å ta ut litt ekstra kontanter i euro før man reiser dit, og det er et råd vi kan stille oss bak. Mye tyder imidlertid på at Hellas vil verne om turistindustrien så godt de kan, siden dette er en svært viktig inntektskilde for landets økonomi, sier han.

Også Virke-direktøren merker at nordmenn ikke lar seg skremme av Hellas-urolighetene:

- Vi ser jo at det er det største sommerreisemålet i sydlige strøk. Og hvis man har kjøpt en pakkereise dit, er man ekstra godt sikret. Du stiller litt svakere hvis du har kjøpt fly og hotell separat, men mitt råd er å følge med på situasjonen og hva som skjer fremover. Følg også med på reiseoperatørens nettside, råder han.

Bekymrer seg for klissvåt sommer

Er det noe nordmenn virkelig bekymrer seg over, så er det at den norske sommeren skal bli kald og klissvåt:

- Vi har hatt en vekst i sommersalget på 50 prosent de siste fire ukene. Etter 17. mai-helgen begynte bestillingene virkelig å strømme inn - også fra kriserammede «oljekommuner» på Vestlandet.

- Ja, den bremsen har vi ennå ikke sett komme. Også i Rogaland vil folk til syden i sommer, sier Tonje Løkaas Fossum.

Satser du på superbillige restplasser om noen uker, vil du mest sannsynlig bli skuffet:

- Åtte av ti reiser i sommer er allerede revet vekk. De som sitter på gjerdet og venter, de bommer litt i år. Det blir neppe mange billige turer senere i sommer, sier Ving-direktøren.

Les også på DN.no:

Hellas-håp gir børsrally

- De mørke skyene har gått over til nedbør  

Se DNTV: Slik utfolder den nye kompaktsuven til Mercedes seg i terrenget

 

Slik utfolder den nye kompaktsuven til Mercedes seg i terrenget
GLKs erstatter har fått nytt design og bedre terrengegenskaper.
00:47
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.