Acta-gründeren Fred Anton Ingebrigsten har ligget i tvist med meglerhuset First Securities omkring kjøp og salg av aksjer i solenergiselskapet Renewable Energy Corp. i januar 2008, da kursen stupte.

Les også: Acta-gründer i pengekrangel

Oslo Tingrett dømmer nå Ingebrigtsen til å gjøre opp for seg og betale First Securities 3.892.484 kroner samt meglerhusets omkostninger i rettssaken på 338.675 kroner

På morgenen onsdag den 9 januar 2008 kjøpte Ingebrigtsen 50.000 aksjer i Rec til kurs 237,50 kroner, for totalt 11,9 millioner kroner. Kjøpet ble avtalt gjennom en telefonsamtale med Ingebrigtsens faste megler Hans Petter Solberg i First. Ingebrigtsens kundekonto hos First hadde før kjøpet av aksjene en negativ saldo på 339.168,80 kroner.

Ingebrigsten formidlet til Solberg at han kjøpte aksjene med sikte på videresalg med gevinst innen kort tid, noe det heller ikke er strid om.

Uenige om instrukser
Partene har imidlertid vært svært uenige om hvilke telefoniske instrukser om salg Ingebrigtsen ga på hvilket tidspunkt etter at aksjene ble kjøpt, og hvordan instruksene skal fortolkes.

Ingebrigsten mener at han i en samtale senere den onsdagen ga en klar instruks til Solberg om at aksjene skulle legges ut for salg til kurs 240,50 kroner. Solberg mener på sin side at Ingebrigsten hadde gjort det klart at han trodde at aksjene hadde potensiale for å nå opp i minst 242 kroner den dagen, og han ga samtidig Solberg i oppdrag å forsøke å ”treffe planken” etter beste evne.

Derfor la Solberg ut aksjene for 242,5 kroner. Solberg greide ikke å selge posten til denne prisen, og siden raste kursen som gjorde det umulig å selge aksjene på nivået Ingebrigsten ønsket og aksjene ble aldri solgt.

Motsatte seg aksjesalg
Da Ingebrigsten ikke hadde gjort opp for kjøpet av Rec-aksjene valgte First å tvangsselge aksjene til kurs 208,20 kroner den 15. januar 2008 og den andre halvparten til kurs 125,00 kroner den 21. januar 2008. Ingebrigsten har nektet å betale First de nesten fire millioner kronene i tap, fordi han mente at Solberg ikke fulgte hans instrukser.

- Heller ikke Ingebrigtsens subsidiære anførsel om at First burde ha gjennomført tvangssalget tidligere kan føre frem. På dette punkt er det tilstrekkelig for tingretten å peke på at Ingebrigtsen selv fortløpende motsatte seg at aksjene skulle selges, heter det i dommen.

Tilfreds med medholdet
Dette får Ingebrigsten altså ikke medhold i, og må nå likevel betale.

- Vi er selvsagt tilfreds med at tingretten har gitt oss fullt medhold. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken, sier kommunikasjonssjef Tor Arne Olsen i First Securities til DN.no.

Fred Ingebrigtsen ønsker ikke å kommentere saken overfor DN.no onsdag ettermiddag, og henviser til sin advokat.

DN.no har ikke lyktes med å få en kommentar fra Ingebrigtsens advokat.

Les også:

- Dette har vært et helvete!

Krangler om luksusvilla (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.