Så langt har statsadvokat Birgitte Budal Løvlund og påtalemakten i sin prosedyre tatt for seg seks av de syv tiltale i Acta-saken, Norgeshistoriens største innsidesak. Hovedpersonen, Fred A. Ingebrigtsen kommer først senere.

Ingebrigtsen er tiltak for innsidehandel, brudd på meldeplikten, markedsmanipulasjon og for å ha tatt opp ulovlige aksjonærlån. Fem av de medtiltalte er tiltalt for medvirkning til ulovlig innsidehandel, brudd på meldeplikten og markedsmanipulasjon, mens én, Odd Inge Bø, ikke er tiltalt for ulovlig innsidehandel.

Kåre Nilsen skapte tidligere i saken drama da han, som den eneste av de tiltalte, ga en delvis tilståelse. Hans fraseparerte kone Fia Ingebrigtsen (45) uttalte at mannens tilståelse i Norges største innsidesak slo ned som en bombe.

–Han ville ikke leve på en løgn lenger. Det står det respekt av, sa Løvlund i retten denne uken.

–Jeg tar avstand fra mine handlinger. Jeg er lei av å leve med løgnene og ikke minst med presset, sa Kåre Nilsen i en kort redegjørelse han presenterte for retten tidligere under saken. Han begjærte seg selv varetektsfengslet, mens retten spilte av videopptak av politihørene av ham.

Var stråmann

Aktor Løvlund poengterte i retten at Kåre Nilsen fikk overført i alt 86,585 millioner kroner direkte eller indirekte fra sin tidligere svoger Ingebritsen, men avviser hans påstand om at han handlet uaktsomt frem til sommeren 2007.

–Påtalemyndigheten mener det har vært forsett i hele tiltaleperioden fra 2004. Vi mener det er bevist at Ingebrigtsen har vært eksponert og at dette de facto var Ingebrigtsens aksjer. Nilsen var stråmann. Hans forklaring er i tråd med dette, sa Løvlund.

Les også:

– Var ikke så kunnskapsrik dnPlus

Nilsen tar avstand fra sine handlinger  

Ifølge politiet overførte Nilsen penger han fikk fra Ingebrigtsen til Ingebrigtsens halvbror Johnny Bondestad.

–Nilsen overfører penger han ikke har til tredjepart. Han fikk tilført kapital for å overføre kapital. Han var en sluse, en mellommann. Påtalemyndigheten vil hevde Nilsens handlinger var forsettlige i hele tiltaleperioden, fastslo Løvlund.

Løvlund mener også medtiltalte Johnny Bondestad har handlet med forsett, og at pengene som ble overført til ham åpenbart kom fra Ingebrigtsen.

–Nilsen begynner å sluse penger og Bondestad begynner å handle Acta, sa Budal Løvlund.

-Var fullfinansiert

Statsadvokat Birgitte Budal Løvlund mener også tiltalte Knut Helge Nordbotn har handlet forsettlig da han handlet aksjer gjennom sitt selskap Material Management.

–Material Managements aksjehandler var fullfinansiert av Ingebrigtsen, sa Budal Løvlund.

–Slik vi oppfatter avhørene erkjenner ikke Nordbotn at han har gjort noe galt men han erkjenner det gale han har gjort, sa Løvlund i retten.

Politiet mener også medtiltalte Lars Audun Lunde har kjøpt Acta-aksjer finansiert av Ingebrigtsen, mange av handlene gjennom Lundes selskap Varhei Invest.

–Ingebrigtsen delfinansierte 90 prosent av investeringene i Varhei Invest. Påtalemyndigheten mener Ingebrigtsen i realiteten hadde et investeringssamarbeid med Lunde i Varhei Invest, sa statsadvokaten.

Påtalemyndigheten hevder forsett også for de medtiltalte Oskar Andersen og Odd Inge Bø.

Les også:

- Kom som en bombe

- Han er dominerende dnPlus

Mener tilståelsen er falsk dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.