Det sa statsadvokat Birgitte Budal Løvlund i Gulating lagmannsrett i dag.

Dette er samme straff som i Tingretten.

-Ingen tidligere straffesaker kan sammenlignes med denne, sa førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim i retten før aktoratet kom med sin påstand.

Koss sa tidligere i sin saksgjennomgang at gevinsten fra innsidehandleen er på nær 253 millioner kroner, og at det var en rekke straffeskjerpende momenter, blant annet at aktikviteten var "klart skadelig for Actas omdømme".

- Kan ikke se at det foreligger formildende omstendigheter, sa han.

I tillegg anførte aktor at deler av pengene er brukt til å finansiere annen kriminalitet, og at penger ikke er betalt tilbake. Påtalemyndigheten mener det kan reises spørsmål om man kunne tatt ut tiltale også for grov økonomisk utroskap, noe de ikke har gjort.

Rabatt på et år

For Kåre Nilsen, som gjorde furore da han tidligere i lagmannsretten kom med en tilståelse, vil aktor gi ett års straffefradrag.

- Tilståelsen kommer sent, etter at Nilsen er idømt seks års fengsel i tingretten. Den har begrenset prosessøkonomisk betydning. Vi har sittet her i åtte måneder likevel. Tilståelsen har ikke vært nødvendig for oppklaring av saken, sa Budal Løvlund.

Det er ifølge henne derfor lite strafferabatt å hente.

De påstår dermed fem års fengsel etter at Nilsen ble dømt til seks års fengsel i tingretten.

- Jeg erkjenner straffskyld, uaktsom straffskyld fra høsten 2004 til sommeren 2007 og forsettlig straffskyld etter 2007, sa Kåre Nilsen da han tilstod i lagmannsretten

Statsadvokaten understreket samtidig at Nilsens tilståelse ikke fremstår som en typisk og "kalkulert" tilståelse.

- Den fremstår egentlig slik at han innser at han er ved veis ende, og kaster inn håndkleet. Han har vært under betydelig press fra hovedtiltalte i flere år. Som tidligere svoger har de også hatt et nært familiemessig forhold, sa hun.

Les mer om Kåre Nilsen her:

- Han ville ikke leve på en løgn lenger. Det står det respekt av.

- Kom som en bombe

Mener tilståelsen er falsk dnPlus

- Du kan ligge unna min klient

Etter en lunsjpause, har aktoratet startet opp igjen i Lagmannsretten i Stavanger.

  • Aktor vil be om seks års fengsel for Lars Audun Lunde, det samme han ble dømt til i tingretten, og fire års fengsel for Oskar Andersen, det samme som Andersen fikk i tingretten.
  • For Knut Helge Nordbotn vil aktor vil legge ned påstand om fem års fengsel, etter at han ble dømt til fire år og seks måneders fengsel i tingretten.
  • For Johnny Bondestad vil aktor legge ned påstand om fire års fengsel. Det samme påstå aktoratet i tingretten, men Bondestad ble dømt til to års fengsel av tingretten.
  • Aktor vil påstå ett års fengsel for Odd Inge Bø, det samme han fikk i tingretten.

Les også:

Hevder Ingebrigtsen brøt loven 609 av 960 dager

– Det var som Monopol dnPlus

Solgte Acta før resultatvarsel dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.