President Barack Obamas fremste rådgivere kommer med alvorlige advarsler om hva som kan skje i USA hvis republikanerne setter seg på bakbena i den amerikanske kongressen.

Hvis republikanerne stopper en økning av taket for den maksimale gjelden det offentlige USA kan påta seg, truer offentlig konkurs, skriver di.se. Flere republikanske delegater har truet med å stoppe økningen hvis ikke Det hvite hus lover store nedskjæringner i de offentlige utgiftene allerede fra i år.

USAs enorme statsgjeld er i ferd med å nærme seg den lovlige grensen på 14.300 milliarder dollar, tilsvarende nesten 70 prosent av brutto nasjonalproduktet (bnp).

-Må låne mer, ikke mindre
- Dette er ingen lek, sier Austan Goolsbee, Obamas øverste økonomiske rådgiver til tv-kanalen ABC.

Goolsbee sier USA på kort sikt behøver å låne mer, ikke mindre, for å klare sine forpliktelser.

Hvis republikanerne hindrer en økning av taket på gjeldssettingen, blir USA i prinsippet konkurs, og USAs finansielle troverdighet ville bli satt på spill med katastrofale konsekvenser for økonomien, sa Goolsbee blant annet i intervjuet.

Les også: «California i realiteten konkurs»

- USA kan gå konkurs innen 2020

Økt frykt for gjeldskrise i USA

Dr. Doom spår amerikansk kollaps

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

- Hvem skal dekke opp for myndighetene? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.