På tampen av året øker frykten for at USA kan bli rammet av en gjeldskrise lignende krisen i eurosonen neste år.

Økonomiske eksperter advarer om at amerikanske delstater og kommuner står overfor en gjeldskrise. Selv om den amerikanske økonomien langsomt viser tegn til bedring etter den brutale resesjonen, er budsjettene i mange delstater og kommuner i svært dårlig forfatning, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Giganten i vest, California, ligger an til å få et budsjettunderskudd på over 25 milliarder dollar, mens New York på østkysten trolig ender på et underskudd på ni milliarder dollar. Også andre delstater sliter med store underskudd.

Kun fire av de 50 delstatene har hodet over vannet. Arkansas, Montana, Nord-Dakota og takket være oljen, Alaska, ifølge Center on Budget and Policy Priorities (CBPP). Det samlede underskuddet ligger an til å bli 130 milliarder dollar i inneværende budsjettår.

– Vedvarende utfordringer
Bakgrunnen for gjeldskrisen er resesjonen som forårsaket massive tap av skatteinntekter og arbeidsplasser mens utgiftene ble opprettholdt. Nå øker skatteinntektene igjen, men ikke hurtig nok til å skape balanse i budsjettene. Inntektene er fortsatt 12 prosent lavere enn før økonomikrisen, ifølge CBPP.

Analytikere ved tenketanken Rockefeller Institute advarer om at delstatene står overfor «vedvarende og betydelige budsjettutfordringer» fremover.

Den økonomiske eksperten Meredith Whitney spår at så mange som 100 amerikanske byer kommer til å gå konkurs i 2011. Og at den medvirkende årsak er at den gigantiske stimuleringspakken på 787 milliarder dollar fra politikerne i Washington, vil bli avsluttet i 2011 og 2012. Utsiktene for en ny stimuleringspakke fra Washington er liten.

– Problematisk
En sannsynlig utløsende faktor for en krise vil være en nedgradering fra kredittvurderingsselskapene. Det vil gjøre utlånere bekymret og føre til økte lånekostnader for delstater og kommuner.

Men Robert Kurtter ved kredittvurderingsselskapet Moody's tror delstatene er villige til å gjennomføre tøffe innstrammingstiltak for å unngå at de ikke blir i stand til å gjøre opp for seg.

Kritikere er imidlertid bekymret for at kostnadskutt vil bremse opp økonomien og føre til jobbtap og høyere skatter.

– Kostnadskutt i økonomiske nedgangstider er problematisk fordi det fører til mindre etterspørsel, noe som kan forsterke nedturen, advarer CBPP, som sier gjeldskrisen i delstatene kan føre til 850.000 tapte jobber neste år.

Les også: Dr. Doom: -Dobbeldipp i boligmarkedet

- USA kan gå konkurs innen 2020

Spår mange mørke år for USA


Dr. Doom spår amerikansk kollaps

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

- 2010 kan ende i sorg


- Hvem skal dekke opp for myndighetene? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.