Onsdag denne uken avslutter rentekomiteen i den amerikanske sentralbanke Federal Reserve et to dager langt rentemøte. Da skal banken fortelle markedene hvilken beslutning den har kommet frem til og hvilke vurderinger den gjør med tanke på den videre utviklingen i amerikansk økonomi.

Les også: Markedet gruer seg til at han skal si noe igjen

Nå advarer økonomiprofessor Nouriel Roubini og politisk analytiker Ian Bremmer om at nedskaleringen av Feds ekspansive pengepolitikk kommer til å bli «forrædersk», og at den vil føre til finansiell ustabilitet:

- Vi vet hvordan filmen sluttet, og vi kan stå overfor oppfølgeren. Den svake økonomien og arbeidsmarkedet, sammen med høye gjeldsrater, indikerer et behov for å trekke tilbake stimulansen sakte. Men en sakte tilbaketrekking øker risikoen for en kreditt- og eiendelsboble like stor som den forrige, hvis ikke større, skriver de i en rapport publisert i Institutional Investor magazine, ifølge CNBC .

Krisebevisstheten har steget
Roubini, bedre kjent som Dr. Doom på grunn av sine pessimistiske spådommar, og Bremmer, toppsjef for Eurasoa Group som driver politisk risikoanalyse, advarer om at den virkelige underliggende risikoen for den globale økonomien blir oversett.

I rapporten advarer de om at vi nå er på vei inn i en «ny unormal» tid, der investorene må forberede seg på å bli overrasket.

- Uheldigvis har krisebevisstheten steget på alle fronter, som får noen til å se det endrede landskapet som en bærekraftig «ny normal», en periode med smertefull sakte, men forutsigbar økonomisk utvikling, skriver de.

Farlige illusjoner
De peker på at noen tror at amerikanske myndigheter nå har råd til å utsette vanskelige valg, at Europa vil kjempe seg gjennom, at Kina kan rebalansere økonomien sin og at uroen i midt-Østen vil dabbe av.

- Dette er farlige illusjoner, skriver de.

Roubini og Bremmer mener at de fleste av de fundamentale forholdene som banet vei for krisen, ikke er fullt ut løst ennå:

- De siste fem årene har vårt fokus vært på finanskrisen, på budsjettklippen og nedsmeltingen i eurosonen, om Japan vil knele under sin egen gjeld. Men realiteten er at ingen av disse tingene representerer alvorlig, strukturell risiko, sa Bremmer på CNBC igår.

- Vi må isteden fokusere på den reelle risikoen, fordi den vokser hver dag. Makroforholdene er i spill, og vi har ikke sett lignende på flere generasjoner.

LES OGSÅ: Så lenge Bernanke holdt seg til manus, steg børsene...

- Vi kan få en dobbel dose av dårlige nyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.