Statoil-anlegget In Salah i Algerie ble fredag morgen angrepet med raketter.

Statoil-talsmann Bård Glad Pedersen bekrefter at én av de tre Statoil-ansatte på anlegget er norsk. De to andre er også såkalte ekspatrierte, det vil si plassert på utenlandsopphold i landet.

Alle tre er uskadd og i sikkerhet. Statoil har mobilisert beredskapsapparatet.

- Klokken seks lokal tid ble det skutt eksplosiver fra avstand inn mot Krechba-anlegget, som er en del av In Salah-gassanlegget i Algerie, sier Pedersen.

Pedersen kan ikke si om hvorvidt ugjerningsmennene er pågrepet, eller om det foregår noen aksjon i området nå.

- Vi har ikke informasjon om det, sier han.

Gasseksporten er uansett blitt skrudd ned som en sikkerhetsforanstaltning.

- Produksjonen er nedstengt, sier Pedersen.

Har lært av In Amenas

Angrepet kommer tre år etter det fatale terrorangrepet på gassanlegget In Amenas i samme land, da fem Statoil-ansatte ble drept. Terroraksjonen den gang skal ha vært organisert av den islamistiske terroristen Mokhtar Belmokhtar og Den maskerte brigade.

Gruppen tok kontroll over anlegget og holdt utenlandske oljearbeidere som gisler, inntil regjeringsstyrker stormet inn. Minst 23 gisler ble drept i angrepet, i tillegg til 32 gisseltakere.

Siden In Amenas-angrepet har Statoil gjennomført en omfattende granskning av sikkerhetsforanstaltningene.

- Det er gjort et betydelig arbeid knyttet til sikkerheten både i Algerie og andre steder internasjonalt, sier Bård Glad Pedersen. Det er nå færre Statoil-ansatte utstasjonert i Algerie enn det var før 2013.- I Algerie har vi et tyvetalls utenlandsk ansatte. Alle er ikke nordmenn, sier han.

Viktig anlegg

Statoil har vært tilstede i Algerie i flere tiår, og opererer gassanleggene i et samarbeid med BP og det algirske statsoljeselskapet. Gasseksporten herfra har vært en av de viktigste inntektskildene i Statoils internasjonale virksomhet, men er også blitt et stadig mer attraktivt mål for islamistiske terrorister som forsøker å ramme makthaverne i landet.

Totalt skal det være i overkant av 600 ansatte på In Salah-anlegget. Operatøren BP har ikke fått rapporter om skadet personell etter angrepet på In Salah, og den sentrale prosesseringsenheten har blitt stengt ned som en sikkerhetsforanstaltning, melder Bloomberg News, ifølge TDN Finans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Kjos inn i Morgan Kane-selskap

Orkla selger seg ut av svensk selskap

Han er Statoils dyreste mann