Oslo Børs holder stø kurs mot 500 poeng, opp nær tolv prosent så langt i 2013.

Rekord i sikte
Dermed kan den fem år gamle sluttrekorden på 524,37 poeng være innen rekkevidde i løpet av året.

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea, som rådgiver bankens privatkunder, utelukker ikke muligheten.

- Det gnager seg bare oppover. Alle er vel litt ukomfortable med en indeks på høye nivåer, men minste motstands vei ser ut til å være oppover, sier han til DN.no.

Den siste uken har Oslo Børs ristet av seg børsuro i Asia etter økt frykt for at veksten i Kina vil bli svakere enn antatt.

Samtidig har signalene fra USAs sentralbanksjef Ben Bernanke om at han ville kunne ta foten av gasspedalen tidligere enn antatt blitt absorbert.

Laveste oljeeksponering noensinne
Men usikkerheten, kombinert med økt amerikansk skiferolje-produksjon, har bidratt til at internasjonale investorers vekting mot energiaksjer aldri har vært lavere, påpeker Nordea-strategen.

Han tror dette må snu for at Oslo Børs skal slå sluttnoteringen fra 19. juli 2007. Samtidig må selskapene begynne å levere i henhold til forventningene.

- Det er nok det som skal til for å bryte igjennom den tidligere rekorden, sier han.

- Mer penger inn i aksjer
Forvalter Håkon Sætre i Delphi-fondene mener den gamle historien om at det fortsatt er mange penger som ønsker seg inn i aksjer, ser ut til å gjelde.

  - Det ser ikke ut som at markedet ser ut til å komme ned. Trenden er sterk, og det fundamentale bildet med mer penger inn i aksjer, kjenner vi, sier han til DN.no.

Han deler også sin kollegas syn på at man må se bedre inntjening i selskapene, i det minste at trenden beveger seg i riktig retning, for at rekordnivået skal brytes.

Lønnsomhet, Kina og USA
Spørsmålet blir om man får en oppbremsing i Kina og USA eller ei, påpeker han.

- Sålenge ting går greit og man har en tilfredsstillende inntjeningsvekst fremover så er det ikke noe i veien for at vi kan få en ny all-time high. Det er lite her og nå som tilsier at trenden skal snu, sier Sætre.

company:detnor

Nordea har oljeselskapet Det norske DETNOR, teknologiselskapet Opera Software OPERA, lakseoppdretter Bakkafrost BAKKA og egenkapitalbevis i Sparebanken Møre i sin anbefalte ukesportefølje.

Dårlige nyheter for PGS
Undervannsrørlegger Subsea 7 SUBC går inn i porteføljen, mens seismikkselskapet PGS går ut denne uke.

Bakgrunnen er nyheten omkring den siste lisensrunden i Brasil fredag, som var mye mindre enn det markedet og Nordea hadde sett for seg, ifølge Roland.

Det kan i verste fall gjøre noe med markedsbalansen for PGS, ifølge ham.

- Vi har tatt inn noe mer markedsnøytrale Subsea 7, som ikke har den helt store oppsiden, men heller ikke den store nedsiden. Den relative prisingen er attraktiv og rabatten i forhold til konkurrenten Technip er helt uberettiget samtidig som selskapet vil ha marginekspansjon og god markedsvekst fremover, sier strategen.

Foretrekker bank og laks
Delphi-fondene mener norske banker og fiskesektoren på Oslo Børs er spesielt attraktiv, både på grunn av markedet og markedsbalansen.

- Lakseprisen vil sannsynligvis holde seg svært sterkt de neste to årene, og trolig også videre selv om vi får en sesongmessig nedgang som ventet, sier Sætre.

I likhet med Nordea trekker han frem Bakkafrost som en favoritt. Selskapet har all virksomhet på Færøyene.

- Det er godt drevet, har lave produksjonskostnader og selger store fisk som de får godt betalt for, sier forvalteren.

Andre favoritter inkluderer også Opera Software OPERA og flyselskapet Norwegian NAS.

Fondet har vektet seg ned i oljeservice i løpet av det siste halvåret, men har fortsatt mye i seismikk, spesielt i Dolphin DOLP og Polarcus PLCS.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,01 prosent til 496,23 poeng tirsdag, og er sålangt i år opp 11,74 prosent.

Onsdag falt indeksen noe tilbake:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,90 prosent til 491,75 poeng. Aksjene som inngår i indeksen ble omsatt for 2,3 milliarder kroner.

Andre saker på DN.no:

<b>Dette er Norges yngste milliardær</b>
<b>Wenche Gruben kan bli ruinert</b>
Ikke betal denne!
- Det offentlige blir fattigere og fattigere, mens vi blir rikere og rikere

<b>Erik Solér knuste Skatteetaten</b>



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.