Sony er i en pussig situasjon på smarttelefonmarkedet. De lager telefoner som skiller seg positivt ut rent designmessig, de er brukervennlige, de har gode kamera og skjermer og de er ofte vanntette. Likevel klarer de ikke å selge like godt som Samsung og Apple, men må nøye seg med å ligge i nedre sjikt av Topp 10-listen over mest solgte mobiltelefoner.

Med Xperia Z legger de imidlertid inn et ekstra gir, som burde få dem flere hakk opp på listen. Denne telefonen har samme skjermteknologi som Sonys Bravia tv-er, samme kamerateknologi som Sonys kamera og batteritid som parkerer de fleste konkurrentene.

Som Frankenstein – på en bra måte
Det er ikke første gang Sony gjør dette, men både Bravia- og Exmor-teknologiene telefonen har blitt begunstiget med er kommet i ny generasjon. Og denne gangen virker det til gangs.

«Mobile Bravia Engine 2» er en teknologi som tilpasser bilder og video til telefonens skjerm. Det fungerer veldig bra og om man prøver å skru funksjonen av og på ser man store forskjeller. Ser du mye film på telefonen er det ingen andre som kan tilby en lignende kvalitet.

«Exmor RS» er navnet på den nye bildebrikken som ligger i telefonen. Den er en mobiltilpasset versjon av den teknologien Sony bruker i sine andre kamera. I tillegg har telefonen fått samme kunstige intelligens som de vanlige kameraene. Det gjør at man får riktig eksponering i de aller fleste tilfeller. Det er kun kombinasjonen lite lys og hurtige bevegelser som ikke fanges på fremragende måte på Xperia Z.

«Phablet»
Sony Xperia Z er en såkalt Phablet – et ord sammensatt av Phone og Tablet. Den er stor til å være en telefon, men langt mindre enn et nettbrett. Sonys design gjør at den ikke føles så veldig stor i hånden, kanskje spesielt fordi den er så tynn.

Designen for øvrig har mange likhetstrekk med Iphone 4 i den forstand at for- og bakdekslene er i glass, mens en ramme dekker sidene. Rammen er derimot ikke i metall, men gummiaktig plast og mer glass. Derfor er ikke likheten så stor at Apples advokater tar stand.

Femtommers-formatet fungerer bra for Xperia Z, spesielt på grunn av de gode multimediaegenskapene, men det er også nyttig for typiske jobboppgaver.

På jobben
Hadde Sony lagt inn litt mer innsats i de typiske jobbfunksjonene ville dette vært en perfekt telefon. Men dessverre er ikke e-poststøtten mot Exchange av de beste, spesielt ikke for de som mottar og håndterer en god del e-post i løpet av en dag. Kalenderen er grei nok, men Sony har ikke gjort noe ekstra for de som løper fra møte til møte.

På den andre siden er det veldig positivt at Sony legger ved en ladestasjon i pakken. Den er veldig kjekk å ha på pulten på kontoret, selv om telefonen faktisk må lades sjeldnere enn de fleste andre. Xperia Z har også 4G, noe som gir veldig god dataytelse i sentrale strøk.

Konklusjon
Sony Xperia Z er den beste telefonen jeg har hatt i hendene på lenge, og den fortjener sin toppkarakter. Xperia Z gir både Samsung og Apple noe å strekke seg etter.

Følg vår anmelder på Twitter:










Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: