I fjor sommer kom nettbrettet Google Nexus 7 for første gang. Nexus-produktene er laget med Googles eget varemerke av utvalgte partnere. Nexus 7 er laget av Asus, som har vist at de kan lage veldig gode Android-nettbrett tidligere.

Les også: Råsterk nesten-pc

Frem til nå har Nexus 7 kun vært tilgjengelig i en versjon uten mobilt bredbånd, men nå er også 3G-versjonen kommet til Norge. I tillegg har brettet fått siste versjon av Android-systemet, versjon 4.2. Vi har tatt denne versjonen på en lengre prøvetur.

Lett og ledig
Det er ingen tvil om at syvtommer-formatet er veldig hendig. Det gir mange av fordelene med en større skjerm, men med langt høyere mobilitet enn et 10-tommers nettbrett. Men på mindre brett avhenger mye mer av kvaliteten på skjermen enn på de større brettene.

I Nexus 7 sitt tilfelle er skjermen mer enn god nok. Den er skarp, har god fargeekthet og lyser sterkt nok til å brukes til film og utendørs.

Den er også veldig god å holde i, ettersom designerne hos Asus har gitt baksiden en læraktig overflate, visstnok inspirert av kjørehanskene til skuespiller og racerbilfører Steve McQueen.

Skjermen er stor nok til at det fungerer godt å skaffe seg månedsoversikt i kalenderen eller administrere flere mapper med e-post. Ikke minst fungerer den også godt til film.

Brukeropplevelsen
Det som gjør at jeg ikke får noen halleluja-opplevelse av dette nettbrettet ligger i brukeropplevelsen. Den mangler fullstendig identitet, og har ikke et snev av individualisme. Nå er det en kjent sak at Nexus-produktene skal vise frem Android i sin reneste form, men det må jo finnes en grense for hvor uengasjerende et produkt skal være.

Utover dette rent subjektive problemet finnes det også enkelte veldig konkrete, mer ingeniørvennlige problemer. Det verste er nok at skjermen hakker når man ruller opp eller ned. I 2013 er man vant til at slikt går helt sømløst, men Nexus 7 sin rullefunksjon er ikke så forutsigbar som man skulle ønske. Dette har vært et problem siden første utgave kom i fjor sommer, så strengt tatt burde det vært luket bort i denne utgaven.

Et annet problem som skapte problemer for meg er at når Nexus 7 lå i pc-vesken min hadde den for vane å aktivere skjermen selv og la den stå på. Dermed var gjerne batteriet flatt når jeg skulle ta den i bruk.

Konklusjon
Dette er et godt nettbrett som gir god valuta for pengene innen nettbrett. Men dette er ikke det beste jeg har sett fra Asus og Google, og når man konkurrerer direkte med Apples Ipad Mini må man spille på sitt beste hele veien.

Dette er nok den beste ikke-Apple syvtommeren på markedet nå, men den klarer ikke helt å vekke sterke følelser i meg.

Følg vår anmelder på Twitter:






Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: