Den sveitsiske UBS melder torsdag morgen at den trolig kommer til å rapportere et tap i årets tredje kvartal. Bakgrunnen er at en enkelt trader skal ha påført investeringsbanken så mye som to milliarder dollar i tap på uautoriserte handler. UBS-aksjen svekket seg umiddelbart 8 prosent.

- Saken er fortsatt under etterforskning, men UBS' estimat på tapet er i området på rundt to milliarder dollar. Det er mulig at dette kan føre til at UBS rapporterer et tap i tredje kvartal i 2011, opplyser banken i melding torsdag.

Ingen av kundenes posisjoner blir rammet av tapene, opplyser banken.

Ifølge Wall Street Journal vil ikke banken kommentere saken ytterligere.

- Det er utrolig at dette fortsatt er mulig. De har åpenbart et problem med risikostyringen. Selv om beløpet ikke er så høyt, er det nok en gang et tillitstap som kaster et dårlig lys over UBS, sier trading-analytiker Claude Zehnder i meglerhuset ZKB til CNBC.com

- Med dette mister de mye av troverdigeten som de har kjempet for å få tilbake, sier han.

Aksje-trader står bak
Det var en trader i UBS aksje-avdeling i London som gjorde uautoriserte transaksjoner som har gitt banken rundt to milliarder dollar i tap

Det skriver Neue Zurcher Zeitung (NZZ) på sine nettsider torsdag, ifølge TDN Finans.

Tapene ble oppdaget onsdag ettermiddag, og både sveitiske, britiske og amerikanske finansmyndigheter gransker nå saken. En ikke-navngitt kilde i banken beskriver traderen som en med "betydelig kriminell energi".

Politimyndighetene i London opplyser til NZZ at en 31 år gammel mann ble arrestert i sentrale London halv fire natt til torsdag, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Ifølge FT.com torsdag er personen Kweku Adoboli, en trader som jobber i UBS' virksomhet innenfor børsnoterte fond, såkalte ETFer. Ifølge hans profil på det profesjonelle nettsamfunnet LinkedIn, er hans stilling "Director ETF and Delta1 Trading" ved bankens London-kontor.

Systemet kan fortsatt ikke stoppe et målrettet menneske
Banker som UBS har strammet inn både retningslinjer og den interne overvåkingen. Gjeste-professor Chris Roebuck ved Cass Business School i London mener imidlertid at dette siste tillitsbruddet "er en sterk påminnelse om at alle de smarte systemene som bankene nå har fortsatt ikke kan stoppe et målrettet menneske for å omgå dem om de vil". Han mener dette vil gi næring til debatten omkring "kasino-bankvirksomhet".

- Vi får se hvordan de gode aksjonærene i UBS reagerer på nok et investeringbanks-mareritt i det de vurderer utsikten fra sine fjelltopper, mens de trolig ønsker at investeringsbankvirksomheten ble fanget i det neste snøskredet og feiet vekk, sier Roebuck til BBC.com.

Planlegger enorme kutt
UBS hadde inntil dagens offentliggjøring opplevd økende tillit i år etter at banken måtte reddes av staten i 2008 som følge av massive tap på posisjoner holdt av selskapets investeringsbank, ifølge CNBC.

UBS offentliggjorde i forrige måned en reduksjon av 3,500 ansatte for å spare omkring 2,3 milliarder dollar i årlige kostnader, og forberede seg på et par tøffere år.

Rogue traders
Enkeltpersoner har ved en rekke tidligere anledninger påført internasjonale investeringsbanker milliarder av kroner i tap. Britiske britiske Leeson er kanskje den aller mest kjente. I 1995 påførte Leeson britiske B#229s Bank rundt ni milliarder kroner i tap, noe som fikk den 233 år gamle banken til å kollapse.

Les også: Meglerne som gikk amok

- En eksepsjonell løgner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.