I dag er det siste dag av rettssaken mot ekstraderen Jérôme Kerviel (33) som anklages for i 2008 å ha spekulert bort 4,9 milliarder euro, 39 milliarder kroner etter dagens kurs, fra sin tidligere arbeidsgiver og Frankrikes nest største bank Société Générale, skriver Dagens Næringsliv.

Den tidligere konsernsjefen i Société Générale, Daniel Bouton, som måtte trekke seg som konsernsjef etter 11 år som følge av traderskandalen, var nådeløs mot 33-åringen i retten i Paris.

- Den første feilen vi gjorde var å ansette Jérôme Kerviel. Hans psykologiske profil passet overhodet ikke til denne jobben. Men jeg er ikke sikker på at det eksisterer et kontrollsystem som kunne ha motstått den eksepsjonelle kvaliteten på hans løgner, sa Bouton i retten.

 

Men mest av alt spilte Daniel Bouton på følelser i retten:

- Jeg drømmer ofte om at før slutten på rettssaken så skal Jérôme Kerviel si til sine 150.000 tidligere kolleger: «Ja, jeg har løyet. Jeg innrømmer at ikke en eneste gang har noen i banken presset meg til å gjøre risikable posisjoner». Jeg skulle ønske Kerviel kunne prøve å være ærlig i 30 sekunder ved å svare på hva han ville oppnå.

Jérôme Kerviel , som hadde tatt på seg hvit skjorte og sort dress som ville passet like godt i en begravelse, beveget knapt på et øyenlokk da de sterke ordene ble brukt om ham.

Kerviel er tiltalt for økonomisk utroskap, forfalskning og for å ha fôret bankens datasystemer med uriktig informasjon.

Fikk en depresjon
I retten forklarte den tidligere konsernsjefen om hvordan han opplevde å få skandalen servert på sitt kontor i 35. etasje i finansdistriktet La Defense rett utenfor Paris.

- 50 milliarder hadde han satset, det er enormt mye. Det var som om ti etasjer falt sammen under bena mine, sa Daniel Bouton.

Lavmælt la han til at saken hadde gitt ham en depresjon som førte til en kortere sykehusinnleggelse.

Forsvareren til ekstraderen, stjerneadvokaten Olivier Metzner, klarte ikke å avvæpne den tidligere konsernsjefen i forhold til sakens sentrale spørsmål: Lukket Kerviels sjefer øynene så lenge banken tjente penger på dette. Forsvaret har hatt en dårlig uke i retten. Ingen har støttet Kerviel i det han repeterer som en automat hver gang han blir bedt om å kommentere vitners påstander:

- Jeg erkjenner at jeg har gjort feil, men jeg ble oppmuntret til å gjøre dette av mine overordnede.

Aktor la igår ned påstand om fem års fengsel for ekstraderen, hvorav fire år ubetinget.

Les også: – Kerviel innrømmer milliardsvindel


<b>Legger all skyld på Kerviel</b>

<b>Milliardsvindleren satt fri</b>

- Jeg trodde det var en spøk


<b>- Jeg skal fortelle alt</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.