Dermed kan tradisjonen i SAS med fordeling av topp-poster mellom de nordiske landene bli brutt, skriver business.dk.

Igår meddelte Mats Jansson at han i løpet av høsten går av, etter fire år som toppsjef i SAS.

Les: Jansson gir seg i SAS

Styret har startet jakten på Janssons etterfølger, og et hett navn som nevnes er "kronprinsen" i SAS, visekonsernsjef John Dueholm.

Les: Han kan bli ny SAS-sjef

Bryter tradisjonen?
Men det er slett ingen selvfølge at den nye toppsjefen kommer fra et av de nordiske landene, sier styreleder Fritz Schur, som selv er dansk.

Ifølge tradisjonen i SAS utelukker en dansk styreleder en administrerende direktør fra Danmark. Slik har situasjonen vært frem til nå. Men nå kan tradisjonen bli brutt. Når Mats Jansson fratrer, vil ikke Schur utelukke at man ser bort fra den millimeterrettferdige fordelingen av lederposter mellom Norge, Sverige og Danmark.

- Det står ikke skrevet at det skal bli en svensk direktør fordi styrelederen er dansk. Det kan like gjerne bli en danske eller en nordmann - eller for den saks skyld en ikke-skandinav. I motsetning til andre multinasjonale selskaper hører SAS hjemme i tre sideordnede land. Derfor handler det om å finne den best kvalifiserte kandidaten, mer enn det handler om å finne en kandidat med en bestemt nasjonalitet, sier Fritz Schur til business.dk.

Les også: - Riktig av SAS-sjef å gå nå

<b>Overrasket over Jansson-exit</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.