Arbeidsledigheten har økt med 600 personer hittil i desember, viser sesongjusterte tall fra Nav fredag.

Ledighetsraten er nå på 3,0 prosent, mot 2,7 prosent i desember i fjor.

- Dette viser en videre trendmessig oppgang i ledigheten, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Tregere enn AKU-ledigheten

Hun viser til at oppgangen i registrert ledighet er noe tregere enn oppgangen i AKU-ledigheten. Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til Statistisk sentralbyrå var ledighetsraten på 4,6 prosent i november.

- Foreløpig er oppgangen i registrert ledighet noe tregere enn oppgangen i AKU-ledigheten. Samtidig sier Nav at de venter at ledigheten vil øke raskere til neste år, sier Due-Andresen.

I Norges Banks Pengepolitiske Rapport, som ble lagt frem torsdag, uttrykker sentralbanken at de venter at registrert ledighet fra Nav vil nærme seg AKU-ledigheten utover i 2016.

- Det er rimelig å vente at økningen i registrert ledighet vil tilta til neste år. Men foreløpig er det godt i tråd med forventningene, sier Due-Andresen.

Kan øke markert til neste år

I løpet av november mottok Nav varsler om oppsigelser og permitteringer av til sammen 4.100 personer, ble det opplyst torsdag. Dette tilsvarer 1.700 flere enn i samme måned ifjor.

- Dette er mye høyere tall enn det vi har vært vant til. Det er i andre halvår i år at denne økningen virkelig har tiltatt, sier sjeføkonomen.

Due-Andresen peker på at det stilsier at ledigheten vil øke mer markert utover i neste år.

- Om det kommer en ledighetssmell eller ikke, og når den kommer, er vanskelig å si, sier hun.

- Vi tror utviklingen i AKU-ledigheten leder an for den registrerte ledigheten. Det tilsier en betydelig oppgang i registrert ledighet til neste år, legger hun til.

1-0 til Norges Bank

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er overrasket over den svake oppgangen i desember. Mens det ble rundt 600 flere ledige, ventet han en oppgang på 1500.

- Jeg er overrasket over det forsiktige tempoet i arbeidsledighetsøkningen, sier Bruce.

Torsdag la Norges Bank frem nye prognoser med en forsiktig oppgang i registrert ledighet det neste året. Bruce forventer at ledigheten vil øke i noe høyere takt, men medgir at sentralbankens prognose står seg godt etter dagens tall fra Nav.

- Jeg synes fortsatt de har for liten økning i registrert. Jeg tror det kommer til å øke mer og trodde på en økning på over 1000 personer denne måneden. Det er i alle fall 1-0 til Norges Bank i dag, sier Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Nytt bunnpunkt i forbrukernes tillit

NRK: E134 blir ny hovedvei mellom Østlandet og Vestlandet

Hydro selger historiske Herøya

Se DNTV: - Jeg ser frem til å samarbeide med Sandberg

Solberg: - jeg ser fram til å samarbeide med Sandberg
Per Sandberg (Frp) blir ny fiskeriminister i Erna Solbergs regjering.
00:52
Publisert: