For få uker siden ble advokat Ninja Roede (46) tatt opp i partnerskapet til Codex som første kvinne noensinne. Her har hun i dag selskap av åtte mannlige partnere.

– Jeg har allerede hatt flere unge kvinnelige advokater innom kontoret mitt: «Du er en rollemodell», sier de, og dét tar jeg på alvor. Andre har heiet på meg, nå ser jeg frem til å heie frem flere talenter, sier Roede, som ikke legger skjul på at det var «absolutt på tide» at Codex fikk kvinnelig representasjon i partnerskapet.

Administrerende direktør Anders Faanes (50) er enig i at selskapet sikkert kunne vært tidligere ute.

– Det er på høy tid. Men vi har selvfølgelig aldri hatt en policy på at vi ikke skulle ta opp kvinnelige advokater i partnerskapet. Siden vi har få partnere og lite gjennomtrekk innebærer imidlertid dette at Codex knapt har tatt opp nye partnere siden 2012, sier Faanes, som har ledet firmaet i rundt ett år.

Få kvinner i toppen

Rundt 70 prosent av jusstudentene er kvinner, noe som ikke på langt nær reflekteres i bransjen ennå. Andelen kvinnelige partnere i hele advokatbransjen i dag er cirka 20 prosent.

Også de store advokatfirmaene har lenge slitt tungt med kjønnsbalansen, spesielt i toppen: Blant landets 25 største advokatfirmaer har kvinneandelen på partnersiden nærmest stått stille de siste to årene.

I 2016 lå kvinneandelssnittet på 14 prosent på partnernivå, og en undersøkelse Advokatbladet har gjort nylig viser at endringene siden den gang er minimale. Likevel har alle de 25 største minst én kvinne i partnerskapet.

Mye tyder på at det vil bli en klar bedring i kjønnsbalansen i toppen av advokatselskapene i løpet av få år, siden flere av de store firmaene nå har en solid andel kvinner blant sine senioradvokater, som er nivået under partner.

«Fullt av dyktige kvinner»

Også Codex, som er et mellomstort advokatfirma, er optimistisk med tanke på kjønnsbalansen i eget selskap i årene fremover:

– Firmaet vårt er fullt av dyktige kvinner: 11 av våre 15 advokatfullmektiger er kvinner og over halvparten av advokatene våre er det. I tillegg er tre av 11 senioradvokater kvinner. Dessverre har det vært en begrensning i advokatbransjen at det er bare én karrierevei mot toppen, men vi jobber med å bygge nye karriereløp for å få unge talenter raskere opp og frem ved å se på potensial i tillegg til erfaring, sier Anders Faanes.

«Skulle bare mangle at de ikke krever mer»

I fjor innførte DNB krav om å kjøpe advokattjenester fra firmaer som aktivt satser på å få frem kvinner.

– Kundene krever mer, og det skulle bare mangle. Jeg tror flere vil følge etter og gjøre som DNB, og dette stiller større krav til oss som advokatfirma. Mangfold handler ikke bare om bedre kvinnelig representasjon i toppen, men også om alder og nasjonalitet. Alt dette skal vi bli bedre på, det vil tvinge seg frem, sier Faanes, som tror at advokatbransjen står overfor omfattende endringer de nærmeste årene.

– Akkurat som alle andre bransjer. Advokatbransjen har alltid vært omgitt av en viss mystikk, men vi må bli mer forbrukervennlige, bruke teknologien på andre måter, og ikke minst må vi bygge ned terskelen for å bruke advokattjenester, sier Codex-sjefen.

«Må ta litt plass»

Assosiert partner Ninja Roede håper nå at hennes inntog i partnerskapet vil få flere kvinnelige advokater til å ta ytterligere noen steg opp i selskapet:

– Da jeg kom til Codex fra Protector Forsikring i 2015, hadde jeg en klar plan om å bli partner i løpet av få år. Det var målet mitt, og jeg ga klart uttrykk for det. Jenter må bli flinkere til å våge å si ifra at de har lyst til å klatre, de må ta litt plass. Og så skal det sies at det må stilles like høye krav til begge kjønn for å stige i gradene. Det er fortsatt altfor få kvinnelige partnere i advokatbransjen, men det skal ikke være lettere for en dyktig kvinnelig advokat å bli partner enn for en dyktig mannlig advokat, sier Roede.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uroen i markedene preges av at flere frykter én ting neste år: Resesjon
– En ikke ubetydelig risiko, sier DNs Terje Erikstad, som her forklarer hva det betyr.
01:20 Min
Publisert: