Onsdag morgen gikk 194 medlemmer av Akademikerne Helse ved fem sykehus ut i streik, - fra fredag trappes streiken opp med 119 nye medlemmer ved fire nye sykehus. Da er totalt 313 personer ute i streik, - og bare to tredjedeler av disse er leger.

Det vil si at bare 200 av de totalt 14.000 sykehuslegene er i ute i streik fra fredag.

De øvrige 100 streikende er sykehusansatte økonomier, samfunnsvitere jurister og ingeniører. Legeforeningen er tilsluttet Akademikerne Helse, og det er Akademikerne som er forhandlingsmotpart til arbeidsgiverforeningen Spekter, der Anne-Kari Bratten er sjef.

60 timers uker

Streiken skyldes dyp uenighet mellom Legeforeningen og Spekter om styringsretten over legenes tjenesteplaner. Legene vil verne om en praksis med kollektive rullerende arbeidsplaner som kontrolleres av tillitsvalgte. Spekter mener på sin side at arbeidsgiver skal ha frihet til å lage individuelle arbeidsplaner for den enkelte lege.

Legene har omfattende unntak fra lovens arbeidstidsbegrensninger og mener derfor de trenger medbestemmelse og et kollektivt vern av tillitsvalgte. De mener alternativet kan være sterk opphoping av 60 timers uker.

Akademikerne fikk heller ikke gjennomslag for vaktfritak for gravide leger - mens det ikke er noen uenighet mellom partene om lønn.

Meklingen brøt sammen rundt midnatt , og avstanden var for stor til at det ble forsøkt langt frem noen skisse fra Riksmekleren.

Streiken handler om at tillitsvalgte skal kunne beskytte «pappa» mot for mye jobb.
Streiken handler om at tillitsvalgte skal kunne beskytte «pappa» mot for mye jobb. (Foto: Elin Høyland)

Ikke fare for liv og helse

Regjeringen kan ta tungen lønnsnemnd i bruk dersom en streik setter liv og helse i fare. De streikende er tjent med at en konflikt potensielt kan vare lenge.  Ved et lite streikeuttak, minimaliseres sjansen for tvungen lønnsnemnd.

Frøyland understreker at selv om streikeuttaket øker fra fredag, øker ikke antallet streiknede ved enkeltsykehus.

- Uttaket på hvert av sykehusene er lite, sier han.

Spekter er enig i det:

- Vi må kunne karakterisere uttakene fra legeforenignen som veldig motterate, sier Spekters kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen.

- Så dette er ikke uttak som påkaller tvungen lønnsnemnd?

- Nei. det ser foreløpig ikke slik ut. Sykehusene gjør også sitt ytterste for at streiken ikke skal ramme pasientene, sier Larsen.

President Marit Hermansen i Legeforeningen og leder i Akademikerne Helse Rune Frøyland er fortropp, og besøkte Oslo Universitetssykehus, Ullevål onsdag.
President Marit Hermansen i Legeforeningen og leder i Akademikerne Helse Rune Frøyland er fortropp, og besøkte Oslo Universitetssykehus, Ullevål onsdag. (Foto: Elin Høyland)

Kan bli langvarig

På spørsmål om streiken kan bli langvarig, svarer Frøyland:

- Ja.

- Hvor langvarig?

- Du må spørre Anne-Kari Bratten hvor lang tid det tar før de kan ombestemme seg om det som er hovedpoenget, sier Føyland., men henvisning til de kollektive rullerende arbeidsplanene.

- Jaja, det er interessant, svarer Spekters Larsen :

- Vi kan svare at vi har vært villige til å diskutere alle mulige løsninger, men at vi skal innføre dette kravet deres, det er vanskelig å se for seg.

Larsen sier de gjerne vil være konstruktive for å finne løsninger, og avslutter: 

- Ingen streik varer evig, så denne streiken blir nok også løst en eller annen gang, sier han.

Bare et par hundre av de 14.000 sykehuslegene vil være tatt ut når streiken er opptrappet fredag. Her under appell fra Marit Hermansen onsdag.
Bare et par hundre av de 14.000 sykehuslegene vil være tatt ut når streiken er opptrappet fredag. Her under appell fra Marit Hermansen onsdag. (Foto: Elin Høyland)
Frøyland på sin side viser til siste legestreik - ved Louisenberg sykehus i 2008 -  som varte i 22 dager.

- Da fant man en felles løsning - men en løsning som ikke gav seg på et tidligere tidspunkt.

Streiken på Louisenberg er en av to legestreiker etter 1965. Den andre var i 2007 og varte i åtte dager, og fant også en løsning uten tvungen lønnsnemnd.  Sykepleierne har stått for de fleste av de om lag 30 sykehusstreikene de siste femti årene.

Var saklige

Temperaturen var høy mellom partene foran meklingen, noe som blant annet fremgikk av DN.  Frøyland sier:

- Undervegs i meklingen var det saklig og grei diskusjon, som ikke var preget av høy temperatur i forkant. Det ville disse partene aldri tillatt at kom i vegen for gode løsninger. Dette er parter som kjenner vherandre godt, og ikke lag slike bagataller komme i vegen. Men interessemotsetningen er jo tydelig - mellom arbeidsgivers styring på den ene siden, og medbestemmelse og kollektive arbeidsavtaler og vern på den andre siden. Akademikerne som fellesskap er ikke i tvil om hva som tjener pasientene.

Cristian Grimsgaard er tillitsvalgt og leder for de streikende ved Oslo Universitetssykehus.
Cristian Grimsgaard er tillitsvalgt og leder for de streikende ved Oslo Universitetssykehus. (Foto: Elin Høyland)

Viseadministrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus, Lisbeth Sommervoll, sier konsekvensen av streiken så langt er at et mindre antall pasienter ved poliklinikken har fått  forskjøvet sin time.

- Ikke fare for liv og helse?

- Slik det er nå, er vi ikke urolige for forsvarligheten.

Det er 98 medlemmer av Akademikerne Helse som er tatt ut i streik ved OUS.

- Få av legene som er tatt ut er i direkte pasientbehandling,  og i de tilfellene de er det, får det beskjeden konsekvenser i form av noen strykninger på poliklinikkene. Noen pasienter har fått  forskjøvet sin time, og disse har blitt informert om det, sier Sommervoll.

 

Les også: Stjernerestaurant innfører firedagers-uke for sine ansatte

– Selg utleieboligene

Fikk bud på ti milliarder – sa ingenting til eierne

 

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

Ny episode av DN-podkast: Vil delingsøkonomien føre til at bedriftene forsvinner?

 

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.