Ti timer på overtid ble Arbeidsgiverforeningen Spekter og Akademikerne Helse i formiddag enige om en løsning i lønnsoppgjøret for sykehusene. Streiken er dermed avverget.

- Jeg er veldig tilfreds med at vi fikk en løsning. Det er en glede i seg selv å unngå å kaste sykehusnorge ut i streik, sier forhandlingsleder for Akademikerne Helse, Rune Frøyland, til DN.

Særlig fornøyd er han med at legene fikk gjennomslag for sitt krav om at leger i spesialisering skal ansettes fast.

Selv om enigheten betyr merarbeid og økt ansvar for sykehusene, er Spekter-sjef Anne-Kari Bratten fornøyd med at det ble enighet på dette punktet, som partene har diskutert i årevis.

- Først og fremst er det en fordel fordi vi får lagt en disputt bak oss, sier Bratten.

Det store stridstemaet i forhandlingene har vært spørsmålet om legenes arbeidstid. Mens arbeidsgiverne ønsket å utvide normalarbeidsdagen til klokken 21, slik arbeidsmiljøloven åpner for, har legene krevd at alle arbeidsplaner skal godkjennes av tillitsvalgte.

Løsningen innebærer at arbeidsgiver beholder styringsretten over arbeidstiden, og at normalarbeidsdagen utvides fra klokken 17 til klokken 18 for alle leger, og til klokken 19 for noen legegrupper.

Frem til nå har alt legearbeid etter klokken 17 vært definert som vakt, som betyr at det bare er noen oppgaver legene kan utføre. Med den nye avtalen kan legene gjøre normalt arbeid til klokken 18. Dermed kan åpningstidene til poliklinikkene utvides med en time.

- Jeg er veldig fornøyd med at utvidelsen ble moderat. Dette er en løsning som åpner for ettermiddagsåpne poliklinikker. Jeg synes dette er fornuftig med tanke på pasientbehandling, sier Frøyland.

Enigheten innebærer at legene og de øvrige akademikergruppene ved sykehusene får en lønnsvekst på 3,3 prosent, i tråd med enigheten i industrien.

Les også:

- Krymper plassen i et telt som allerede er overbefolket  

Var verdt 200 milliarder – nå er han konk og siktet for tredje gang  

Kvitter seg med 800 ansatte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.