Hodejeger og partner Trine Larsen i Hammer & Hanborg synes cv-en hører hjemme på museum.

– Du kan fint lande drømmejobben selv om du ikke har den ideelle cv-en. Selvsagt må du ha relevant grunnkompetanse, men personlige egenskaper har aldri vært viktigere. Endringene som nå skjer i arbeidsmarkedet er så store, og de skjer i en lynende fart, sier hun.

Du er nødt til å ha god selvinnsikt i egne styrker og svakheter, understreker hun. Vet du ikke hva din x-faktor er, er det vanskelig å fremsnakke seg selv i et jobbintervju.

– Hva er de viktigste egenskapene en jobbsøker kan ha i 2017?

– Er du nysgjerrig og har utholdenhet, ville jeg ha trukket frem dette i et intervju. Ingen bransje er som før, bransjer er blitt vanskeligere å definere. I dag er jo for eksempel banken din blitt en it-bedrift. Hvis du blir sliten av omstilling og stadige endringer, da har du et problem, sier Trine Larsen.

Unngå floskler – gi klare eksempler

Det nytter derimot ikke å komme inn på et jobbintervju og skryte av at du er nysgjerrig på nye ting og liker omstilling, hvis du ikke kan gi konkrete eksempler. Floskler kan alle lire av seg, men det er bare dumt, påpeker hun.

– Som intervjuer ville jeg ha spurt: Når viste du sist utholdenhet? Når var du sist nysgjerrig, hva gjorde du da? Helst ønsker jeg meg jo jobbrelaterte eksempler, men har du gode eksempler fra privatlivet – kom gjerne med dette også, sier hodejegeren.

– Hva slags svar ønsker du deg?

– En intervjuer er på jakt etter å vite hvordan du håndterer utfordringer og vanskelige situasjoner. Hvor kreativ er du? Hvilke egenskaper har du som gjør at du takler kriser og endringer? En x-faktor kan også være at du er flink til å lære av feilene dine. Hverken livet eller jobben er full av oppturer. Så hva gjør du når det kommer en nedtur? Det ville jeg gjerne ha hørt litt mer om.

Gjør grundig research

Larsen understreker også at en viktig egenskap ett sted ikke nødvendigvis er viktig på en annen arbeidsplass.

– Gjør god research om bedriften. Kanskje virksomheten har en stor avdeling i Frankrike, og så viser det seg at du har bodd i Frankrike tidligere og behersker det franske språket godt. Det ville jeg selvfølgelig ha fått frem i intervjuet, og jeg er sikker på at det ville gitt deg et lite fortrinn. Jeg ville også tenkt over hva som gjør at du har det skikkelig gøy på jobben. Hvilke arbeidsoppgaver får deg til å stråle? Det kan være at du har en x-faktor du ikke er klar over selv, sier Trine Larsen.

En av de viktigste tingene du kan gjøre som jobbsøker, er å søke jobber hvor ekspertisen din og egenskapene dine er mest mulig attraktive, sier teamleder Tim Rosenkilde i omstillings- og rekrutteringsselskapet Impact.

Tim Rosenkilde, Impact.
Tim Rosenkilde, Impact. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– X-faktoren beskriver noe du er særdeles god på, enten det gjelder kunnskap, evner, egenskaper eller interesser. Cv-en og jobbsøknaden din skal få frem hvem du faktisk er, og ikke et glansbilde av hva du tenker at arbeidsgiveren vil høre, forklarer han.

Forteller du hva du virkelig er god på gjennom konkrete eksempler, gjerne underbygget med tall, størrelse eller ansvarsområde, får du frem x-faktoren din, påpeker Rosenkilde.

– Dersom du ønsker å «eie» jobbintervjuet, setter du deg godt inn i hva arbeidsgiver ser etter – før intervjuet. Vet du dette, vet du også hvilke av dine egenskaper og kompetanser som kan utgjøre en forskjell. Underbygger du x-faktoren din gjennom konkrete og relevante eksempler, er du på god vei til en ny jobb, sier han.(Vilkår)

Forsiden med de tre løpende aksjemeglerne er ikonisk. Slik opplevde de historiens mest dramatiske dag på Oslo Børs
De ble selve bildet på børskrakket. Slik husker de den dramatiske dagen på Oslo Børs.
08:09
Publisert: