Den amerikanske storbanken Goldman Sachs ber nå de aller fleste av sine ansatte komme tilbake til kontoret allerede i slutten av juni. Også en annen amerikansk finanskjempe, JPMorgan Chase, ber nå sine ansatte vinke farvel til hjemmekontortilværelsen fra og med denne måneden.

Goldman Sachs sendte tidligere denne uken et internt notat til alle sine ansatte i USA og Storbritannia, med oppfordringen om å planlegge å «komme i posisjon til å vende tilbake til kontoret», ifølge avisen New York Times. Notatet var undertegnet av toppledelsen i selskapet med administrerende direktør David M. Solomon i spissen, som gir uttrykk for at de vil «aktivere de neste trinnene i vår strategi for retur til kontoret».

Skader opplæringen

De fleste ansatte i de store amerikanske bankene har jobbet hjemmefra helt siden pandemien startet i fjor, men nå er store endringer på gang. Goldman Sachs' ansatte i USA skal være tilbake på kontoret allerede 14. juni, mens selskapets britiske ansatte får jobbe hjemmefra til 21. juni. De eneste unntakene er ansatte i India og Latin-Amerika.

Ifølge den amerikanske storavisen er ledelsen i bankene, som er blant de største arbeidsgiverne i New York, ivrige etter å få arbeidstagere tilbake til kontoret, blant annet fordi de skal være bekymret for at en lengre periode med hjemmekontor vil skade «opplæringen, arbeidsmiljøet og kulturen som utvikler seg når folk er sammen».

Storbanken Goldman Sachs sendte tidligere denne uken et internt notat til alle sine ansatte i USA og Storbritannia med oppfordringen om å planlegge å «komme i posisjon til å vende tilbake til kontoret». Bildet er fra bankens hovedkvarter i New York.
Storbanken Goldman Sachs sendte tidligere denne uken et internt notat til alle sine ansatte i USA og Storbritannia med oppfordringen om å planlegge å «komme i posisjon til å vende tilbake til kontoret». Bildet er fra bankens hovedkvarter i New York. (Foto: Johannes Eisele/AFP/NTB)

Også USAs største bank JPMorgan Chase planlegger å gjenåpne alle sine amerikanske kontorer allerede 17. mai. Frem til juli, kan ansatte velge om de vil tilbake til kontoret. Fra og med juli blir det obligatorisk.

Mer enn 35 millioner mennesker har fått sin første vaksinedose i Storbritannia, hvor antallet daglige tilfeller nå ligger på rundt 2500. I USA er 91 millioner mennesker, eller en tredjedel av den voksne befolkningen, nå vaksinert og antallet daglige tilfeller ligger på rundt 43.000. Begge landene er i gang med gradvis å gjenåpne samfunnet.

Lei av videomøter

Toppsjefen i JPMorgan, Jamie Dimon, har lenge ivret for å få sine ansatte tilbake på kontoret. Allerede i midten av juli skal halvparten av de ansatte være tilbake på kontoret. Dimon som begynte å lufte planene allerede i oktober i fjor, uttalte denne uken på en konferanse i regi av Wall Street Journal at han ikke lenger vil delta på videomøter.

– Jeg er i ferd med å avlyse alle mine Zoom-møter. Nå har jeg fått nok, sier Dimon til Wall Street Journal.

Milliardæren og banksjefen Dimon mener mediene overdriver betydningen av hjemmekontor.

– Pressen sitter hjemme og har møter på Zoom. Men i USA går 100 millioner mennesker på jobb hver eneste dag. Brannmenn, politiet, helsearbeidere, sykehus, butikkansatte, apotekere. Det er 40 millioner mennesker som går på jobb. Jo da, du liker å være hjemme og sånn. Men det fungerer ikke slik, sier Dimon.

– Sparke dem på sekundet

Det er ikke første gang den amerikanske banksjefen gir uttrykk for sterke meninger. For tre år siden vakte han oppsikt med sin negative innstilling til kryptovaluta.

– Du kan ikke ha en business hvor folk finner opp en valuta i løse luften og tro at folk som kjøper den, virkelig er smarte, sa Dimon, før han redegjorde for hva som kom til å skje hvis noen av bankens ansatte handlet bitcoin.

– Jeg vil sparke dem på sekundet, av to grunner: Det er mot våre regler, og de er dumme. Begge deler er farlig, sa Dimon, som senere måtte trekke denne uttalelsen.

Ikke alle er fornøyde

Nå mener Dimon at hjemmekontor er blitt en ulempe for yngre ansatte og for muligheten til spontan idégenerering.

– Vi vil ha folk tilbake på jobb, sier Dimon som tror alt vil se ut som før en gang i september eller oktober.

Han sier han innser at ikke alle er like fornøyde med tiltaket.

– Folk liker ikke å pendle, men hva så?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.