Regjeringen vil at langt flere skal ta hele eller deler av utdannelsen i utlandet. NHHs svar er å sende 20 studenter ut dette vårsemesteret for å få relevant jobberfaring gjennom det ferske programmet Internship Abroad.

– Det blir veldig spesielt å oppleve japansk arbeidsliv. Jeg tror jeg vil få mye nyttig innsikt og gode impulser, og er ganske sikker på at vi nordmenn har mye å lære av japanerne om arbeidsmoral, sier bachelorstudent Joachim Knudtsen Indrevik (21), en av NHH-studentene som har fått klarsignal til å reise.

Det neste halvåret skal han studere ved Rikkyo University i Tokyo og jobbe to måneder for Laerdal Medical, en norskeid bedrift i den japanske storbyen som utvikler opplærings- og behandlingsutstyr for livreddende førstehjelp.

Dets søsterselskap Laerdal Global Health er et nonprofit-selskap som jobber for å redde mødre og nyfødte i fattige områder i verden.

Når 21-åringen reiser hjem til sommeren, har han tilegnet seg i alt 37,5 studiepoeng i løpet av semesteret.

Vil at flere studenter skal reise ut, men …

– Jeg ville til Asia, enten Japan eller Kina, siden det økonomiske tyngdepunktet er i ferd med å flytte seg fra Europa til Asia. Og jeg føler meg utrolig privilegert som får mulighet til å jobbe med relevante arbeidsoppgaver i en spennende bedrift så tidlig i studieløpet, sier Indrelid, som har vært leder i bistandsorganisasjonen NHH Aid og synes det er viktig å identifisere seg med Laerdal Medicals mål.

– Jeg er nok en litt atypisk økonomistudent. I tillegg til å levere resultater, er jeg også opptatt å gi noe tilbake til samfunnet. Det er det jeg brenner for, sier Indrevik.

I dag drar 16 prosent av norske studenter på utveksling. Norge har forpliktet seg til et mål om at 20 prosent av studentene som fullfører en grad, skal ha hatt et studie- eller praksisopphold i utlandet innen 2020.

Men ifølge NHOs kompetansebarometer fra 2016 er internasjonal erfaring og fremmedspråk det færrest av medlemsbedriftene vektlegger når de gjør nyansettelser. Dette bekymrer Norsk studentorganisasjon (NSO), skrev DN i januar i år.

– Studentene er opptatt av egen fremtid og å finne sin plass i samfunnet. Hvis det å tilegne seg internasjonal erfaring ikke gir uttelling, må vi vurdere å advare studentene mot å dra på utveksling, sa NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen.

«Gir definitivt kompetanse som næringslivet etterspør»

Prorektor Linda Nøstbakken ved NHH er derimot ikke bekymret:

– Næringslivet setter stor pris på kompetansen studentene får gjennom utenlandsopphold. Gjennom studier eller jobb i utlandet må man forholde seg til andre kulturer og måter å kommunisere, tenke, samarbeide og løse problemer på. I tillegg utvikler man seg personlig ved å løse praktiske utfordringer som å finne seg et sted å bo, bli kjent med nye folk og klare seg selv i et annet land. Man blir mer tilpasningsdyktig. Dette gir definitivt kompetanse som næringslivet etterspør, sier hun.

Linda Nøstbakken, prorektor ved Norges Handelshøyskole, mener at næringslivet har all grunn til å sette pris på utenlandserfaring på cv-en.
Linda Nøstbakken, prorektor ved Norges Handelshøyskole, mener at næringslivet har all grunn til å sette pris på utenlandserfaring på cv-en. (Foto: Paul S. Amundsen)

Hun peker på at Kandidatundersøkelsen fra 2018 støtter opp under at både studier og praksis fra utlandet styrker muligheten for å få relevant jobb.

Vil ikke være en attpåklatt

Nøstbakken understreker at NHH-studenter alltid har vært ivrige etter å reise ut, dette er en innarbeidet kultur ved studiestedet.

– Det er nærmest en forventning om at man skal reise ut minst én gang. Når vi nå åpner for internships i utlandet med studiepoeng, håper vi på samme positive respons her, sier hun, og legger til at NHH også har økt fokuset på at studentene kan ta jobb eller hele utdanningsgrader utenlands etter studier ved NHH.

11 prosent av de uteksaminerte NHH-kandidatene fra 2018 rapporterer at de i dag jobber i utlandet, og prorektoren håper dette tallet vil øke i årene som kommer.

Joachim Knudtsen Indrevik ser frem til å få nye impulser i Japan som han kan ta med seg videre i studiene og arbeidslivet.
Joachim Knudtsen Indrevik ser frem til å få nye impulser i Japan som han kan ta med seg videre i studiene og arbeidslivet. (Foto: Paul S. Amundsen)

Som andreårsstudent på NHH er Joachim Knudtsen Indrevik glad for å få NHH som «døråpner» til utlandet.

– En fersk student som meg hadde aldri fått et internship i utlandet uten de rette kontaktene. Derfor synes jeg det er fint at NHH ikke bare oppfordrer oss til å reise ut, men også legger til rette for det. Jeg ser frem til å sette teori ut i praksis, sier 21-åringen, som hos Laerdal Medical skal jobbe med finansiell analyse og interne konsulentprosjekter i regionen.

– Jeg blir virkelig kastet ut i det, blir utfordret fra dag én. Derfor legger jeg også et stort press på meg selv. Jeg vil prestere, ikke bare gå rundt i gangene og være en attpåklatt. Dermed kan jeg komme hjem igjen til sommeren med masse ny kunnskap, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snart vinterferie: DNs Merete Bø tester flatpakket drink til skituren
01:34
Publisert: