– Jeg trodde det skulle være litt mer post-it-lapper og bordtennis, men det er faktisk bare knallhard, seriøs jobbing.
På nyåret flyttet DNB-ansatte Guro Rognstad Levang inn hos fintech-bedriften FundingPartner på StartupLab i Forskningsparken i Oslo. I løpet av tre måneder skal hun suge til seg så mye kunnskap som mulig om hvordan det er å jobbe i en start-up. Denne nyervervede kompetansen skal hun ta med seg tilbake til DNB, slik at storbanken kan adoptere mer effektive og innovative måter å organisere arbeidet sitt på.
– Det er masse lærdom i dette, å være «hands on». I en liten bedrift er man tettere på prosessene og utviklingen går raskere enn i et stort selskap, sier 24-åringen, som signerte jobbkontrakten med DNB ett år før hun var ferdig med studiene i teknologi og digital innovasjon ved Københavns universitet. I dag jobber hun med digital innovasjon inn mot de største internasjonale bedriftskundene til DNB.
«Større rom for prøving og feiling»
Rasmus Figenschou, leder for New Business i DNB, sier Guro Levang er den første ansatte de sender til en start-up, men at de har planer om å sende flere som kan tilegne seg ny kompetanse og forståelse og deretter bidra til å ta erfaringene i bruk innad i DNB.
– Det er klart at start-ups kan jobbe på en helt annen måte enn et stort selskap har mulighet til. De kan ta større risiko, siden det er større rom for prøving og feiling. Vi har andre prosesser, lengre kommandolinjer og flere hensyn å ta, men samtidig må vi forholde oss til at utviklingen går raskere enn før. Derfor ser vi på hvordan det kan bli kortere vei fra idé til produkt, og også at teamene kan jobbe mer selvstendig og få økt innflytelse på eget område basert på strategisk retning utpekt fra konsernledelsen. Dette er også ett av flere tiltak vi kan gjøre for å tiltrekke oss og holde på de beste talentene, sier Figenschou.
Mer «in» enn noensinne
De siste månedene har DN skrevet en rekke saker om at jobber i oppstartsselskaper er mer in enn noensinne blant topptalentene:
29 år gamle Pål-Christian S. Njølstad tok tre utdannelser, før han hoppet av en tradisjonell toppkarriere i McKinsey og valgte lederjobb i start-up-selskapet Spacemaker.
– Jeg valgte å følge hjertet mitt. Jeg vil jobbe et sted der ting skjer fort, der man kan gjøre en forskjell og etterlate et fotavtrykk, sa Njølstad.
I fjor slet start-up-selskapet Agera med å få tak i de beste hodene, men nå ringer talentene direkte til toppsjefen for å be om jobbintervju.
– Trendskiftet skjedde brått, sa Agera-sjef Andreas Wabø.
Førsteamanuensis Bram Timmermans ved NHH har inntrykk av at selv de beste studentene nå ser på start-up-jobber som en potensiell karrierevei, sa han til DN i fjor høst.
Det samme inntrykket satt man igjen med etter NHHs ferske kandidatundersøkelse, som DN skrev om tidligere i år.
Partner Erik Falk Hansen i Avantgarde Search, som heretter kun skal satse på rekruttering til start-ups og mindre teknologiselskaper, tror ikke «boblen vil gå ut av dette på mange, mange år».
– Dette er den nye oljen, sa han til DN tidligere denne uken.
Gikk fra McKinsey – ble gründer
En av gründerne bak FundingPartner, daglig leder Geir Atle Bore, kom selv til start-up-miljøet etter å ha vært juniorpartner i McKinsey og har sett hvordan utviklingen har eksplodert. I dag går selskapet – som er en plattform som formidler lån til vekstbedrifter, har ti ansatte og DNB og Schibsted på eiersiden – så det suser. Men det har ikke alltid vært medvind:
– Å få konsesjon fra Finanstilsynet tok over et år, men de siste fire månedene har vi formidlet 16 millioner kroner gjennom i alt syv lån, og det første lånet ble fulltegnet på ni timer. Å hoppe av en lederjobb med god lønn er jo litt skummelt, men å eie en virksomhet med hud og hår, få ta egne beslutninger og sitte i front i et selskap i rask utvikling, er mye mer gøy enn jeg trodde, sier Bore, som er glad for å ha Guro Rognstad Levang med på laget.
– Dette er en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Hun lærer mye nytt som hun kan ta med seg videre til arbeidsgiveren sin, samtidig stiller hun spørsmål ved ting vi hele tiden har tatt for gitt. Ting vi plutselig innser at vi kan bli mye bedre på, siden hun har så god teknologisk kompetanse, sier Bore.
Han blir ofte oppringt av ansatte i store selskaper som er på jakt etter jobb i en start-up.
– Det er tydelig at start-up-miljøet blir oppfattet som utrolig kult og attraktivt, sier han.
Stemningsskifte
Rasmus Figenschou i DNB skjønner at mange unge talenter vil til start-ups. Men ved å adoptere noen av arbeidsmetodene til start-ups håper han at topptalentene forstår at de kan få mye av det samme miljøet også i et stort selskap, til tross for mer hierarki.
– Vi ser at egenfriheten er viktig for motivasjon på jobben. Talentene vil skape noe selv, skape ringvirkninger. Det må vi og andre store selskaper ta på alvor, sier Figenschou.
StartupLab i Forskningsparken består i dag av 82 små teknologiselskaper. Interessen for å bli en del av fellesskapet er enormt: Ni av ti får avslag, opplyser StartupLab-partner Rolf Assev, som er svært glad for at DNB og andre av StartupLabs samarbeidspartnere er så involvert i virksomheten deres.
– Dette er «Olympiatoppen» for tech-gründere. Vi ønsker oss gründere med ambisjoner om å ta ideen sin ut i verden, start-up-selskaper som på lengre sikt kan bli store norske teknologiselskaper. I alt har selskapene våre bidratt til 1390 arbeidsplasser, og 70 prosent av de 270 selskapene som har jobbet her, er fortsatt i live og vokser. Dette er imponerende tall, sier Assev.
Han er fascinert av hvordan holdningen til oppstartsbedrifter har endret seg.
– Vi ser definitivt et stemningsskifte, og det har skjedd på veldig kort tid. Før var det ikke så mange som hadde tro på start-ups. Nå er både pengene og talentene på plass, og pulsen har jo alltid vært til stede. En stor norsk investor pleier å stikke innom StartupLab innimellom, «bare for å få energi», sier han. Han sier at det er som en Tesla Supercharger, at han er «all charged up» når han drar.
Hva skjer med prisen på sommerens flybilletter nå som det stormer rundt Norwegian?
Hør podkasten «Finansredaksjonen» fra Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.