Den nye Pareto-sjefen Christian Jomaas er klar på at det er mer enn hard jobbing som må til for å lykkes i finansbransjen.

– Det er en krevende jobb, men jeg tror at skal du overleve i en jobb som dette, må du for det første være i form. Det andre er at det må funke på hjemmebane. Du må finne balansen mellom jobb, familie og trening, sier Jomaas som studerte ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– Sier du det til de ansatte?

– Ja, det håper jeg alle forstår.

– Hvorfor er det viktig?

– Det er klart det jobbes hardt her, men du må ha et liv utenom. Når vi gjør prosjekter, er det mennesker vi snakker med, det er relasjoner du bygger. Hvis du bare jobber og ikke har et liv ved siden av, så har du ikke noe å snakke med kundene om, sier Jomaas.

Her ankommer den nye sjefen i Pareto den årlige konferansen, og han er klar: –Bransjen vår er veldig upopulær
Video fra Dagens Næringsliv
01:43
Publisert:

– Og så er det ingenting som klarner hjernen så mye som en joggetur eller skitur. Da jeg fikk spørsmål fra Svein Støle om å ta over, var det første jeg gjorde å ta meg en løpetur, legger han til.

Fri om natten

Den nye Pareto-sjefen jobber heller ikke så mange netter lenger.

– Det er i starten av karrieren man jobber oftere gjennom natten. Men når du er i forhandlinger om kjøp og salg av selskaper og nærmer deg enighet, så jobber du til du er ferdig. Enten det er ett på natten eller fire på morgenen. Når det skjer, så tenker du ikke på at tiden går fordi du er så opptatt av å få det til, sier Jomaas.

– Den gode siden av det er at når du er ferdig og det ikke er noe spesielt som skjer, så tar du deg en tur på hytta. Vi har aldri hatt noen kultur for å telle timer i Pareto, det er hva du leverer som teller, legger han til.

Han prøver på passe på at de ansatte ikke jobber for lange dager og netter.

– Jeg sier til de unge at «nå må du komme deg hjem». Selv er jeg blitt veldig god til å suse inn døren hjemme åtte minutter over seks og så ut av døren kvart over seks ferdig skiftet for å være med jentene på trening.

Han forteller at han var heldig fordi hans kommende kone var student i tre år da han begynte å jobbe.

– Jeg syntes det var dødskult å jobbe, jeg jobbet sikkert altfor mye. Jeg var ferdig på Handelshøyskolen tre år før henne, sier Jomaas som traff sin kone på NHH i Bergen.

«Toppidrettsutøvere»

Ole Petter Anfinsen tok en MBA der han skrev sin avhandling om helse blant toppledere i næringslivet. Nå er han i gang med en doktorgrad ved Henley Business School utenfor London, der han utdyper temaet videre. Han forsker på hvordan helsetilstanden til toppledere i store, globale selskaper påvirker prestasjonen deres på jobb.

– Jomaas har helt klart et poeng: Det er viktig å holde seg i god fysisk form for å kunne prestere sitt beste, sier forskeren.

Ole Petter Anfinsen forsker på topplederes helse og hvordan den påvirker prestasjonene på jobb.
Ole Petter Anfinsen forsker på topplederes helse og hvordan den påvirker prestasjonene på jobb. (Foto: Jeff Gilbert)

– Raskt skiftende miljø, høyt tempo og økt press fører til at ledere må bli «toppidrettsutøvere» for å levere 100 prosent. De må både være fysisk og psykisk sterke. Det smerter å kutte i kostnader og/eller ansatte, og topplederen har få personer å støtte seg på gjennom prosessen. Men altfor få styrer er opptatt av topplederens helse, og det synes jeg er skremmende, for en toppleder i dårlig form kan koste selskapet dyrt, sier Anfinsen.

Han er også enig med Pareto-sjefen i at man må ha et liv utenom jobb.

– Hvis man bare jobber, jobber og jobber, da tar det overhånd og kan utvikle seg til angst og depresjoner. Man må ha en av-knapp. Selv vil jeg blant annet anbefale åttetimersregelen: Jobb åtte timer, gjør noe helt annet i åtte timer og sov åtte timer. Det er en tommelfingerregel man kan følge, som selvfølgelig ikke går opp hver eneste dag. Men den er grei å ha i bakhodet, sier Anfinsen.

Ingen «supermannkultur»

Han advarer også mot en såkalt «supermannkultur».

– Stor arbeidsmengde, press, stress og bekymringer tar på. Mange ledere føler at de må leve opp til å være «supermenn» eller «superkvinner», og da brennes lyset fort i begge ender. Man skal legge ned mange arbeidstimer, sove lite, ha et perfekt familieliv og gjerne også prestere på en treningsarena ved siden av. Denne kulturen er veldig destruktiv og forplanter seg fort videre nedover i organisasjonen hvis lederen går inn for å være «perfekt», sier forskeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.