– Når det går bra, er du skikkelig i slaget og synes bare det er gøy å jobbe veldig lange dager og i alle helger. Jeg følte aldri at jeg ofret noe. Men når det begynner å gå dårlig, og det går dårlig over lang tid, da er det mye verre, sier Didrik Dege Dimmen.

Flowmotion ble skapt i 2015. Ideen var en motorisert stabilisator, som ville la kitere, skatere, BMX-syklister og andre actionsportutøvere kunne filme uten at kameraet ristet. Gründerne bak var studenter fra Entreprenørskolen på NTNU i Trondheim. Fire år senere, i slutten av juni i år, ble selskapet meldt konkurs. Kassen var tom.

Selskapet gikk med underskudd helt siden starten. Helt til det siste forsøkte Flowmotion å hente frisk kapital for å fortsette driften, men til slutt måtte de innse at slaget var tapt.

– Man blir jo mentalt sliten når det er mange tunge stunder. Men som gründer er man også forberedt på at det vil bli tøft. Vi forventet ikke bare gull og grønne skoger. Nedturer er en del av gamet, sier Didrik Dege Dimmen.

I dag tar han på seg konsulentoppdrag, hjelper start-ups og ellers er i tenkeboksen mens han prøver å finne ut hva han vil gjøre videre.

En undersøkelse som professor Michael Freeman ved University of California ledet i samarbeid med forskere fra Stanford University, viste at gründere hadde 50 prosent større risiko for å få mentale helseproblemer sammenlignet med andre arbeidstagere.

Gründer-personlighetstrekk

Forskerteamet observerte gründere over flere år og fant ut at det var flere årsaker til at gründere slet mentalt: For det første har mange gründere visse personlighetstrekk som er gull verdt for å kunne lykkes, men de samme personlighetstrekkene trekker i negativ retning når man møter motstand og opplever press.

Og for det andre er gründertilværelsen en høyst usikker karrierevei. Man jobber ekstremt mye, få virksomheter lykkes, det er ofte en ensom karriere og mange sliter med å tjene penger.

Psykolog Gudmundur Ebenezer, som også er gründeren bak online-psykologtjenesten Lifekeys, har jobbet mye med gründere. Han er ikke overrasket over at gründere er spesielt utsatt for mentale helseproblemer og har selv møtt mange gründere som sliter.

– Flere internasjonale studier støtter opp under forskningen til Michael Freeman, og jeg har selv det samme inntrykket. Den typiske gründeren er tenkende, ambisiøs, visjonær, stiller strenge krav til seg selv og vil gjøre en endring i samfunnet. Når man har så høye ambisjoner, men ikke får det til, da tar man det ofte mer innover seg enn andre arbeidstagere ville ha gjort, sier Ebenezer til DN.

Bare én av ti lykkes

Høy risiko og endret livssituasjon setter dessuten gründere i en sårbar situasjon, påpeker han.

– Gründerne har ofte lagt ned mye ressurser i form av både tid og penger. I tillegg må man som gründer være frempå, man må tåle å bli avvist av både investorer og kunder, og man blir kanskje også sittende med oppgaver man ikke har full kompetanse, ferdigheter eller kontroll på. Gründere står dessuten overfor mange beslutninger som kan være både vanskelige og avgjørende for bedriften. I tillegg lever man med den tunge statistikken som minner en på at kun én av ti vil lykkes, sier psykologen.

– Bare er business

Didrik Dege Dimmen (27) minnes den perioden da de innså at Flowmotion sto på kanten av stupet.

– Det var ikke gøy å tenke på at partnerne våre kom til å tape penger, det er en litt uhyggelig dialog å ta. Jeg er enig i det at mange gründere nok frykter å vise svakhetstegn, man vil jo ikke det. Men før eller siden må man gjøre det hvis det går dårlig. Selv bestemte vi oss for at vi ikke ville skjule problemene, men være åpne og ærlige om situasjonen, og det tror jeg var heldig for oss. Samtidig hadde vi en fin kultur innad i bedriften, det var ingen som stakk av eller som begynte å skylde på andre. I stedet støttet vi hverandre. Stemningen var god. Hadde det vært gnisninger internt, ville det ha blitt mye tyngre å gå gjennom den perioden, sier Dege Dimmen.

Flowmotion konkurrerte om midlene under en crowdfundingevent på Samfundet i 2016. Fra Flowmotion deltok blant andre Didrik Dege Dimmen som presenterte firmaet og entret scenen på sykkel.
Flowmotion konkurrerte om midlene under en crowdfundingevent på Samfundet i 2016. Fra Flowmotion deltok blant andre Didrik Dege Dimmen som presenterte firmaet og entret scenen på sykkel. (Foto: Ole Morten Melgård)

Han innrømmer at det er et stort nederlag når man ikke lykkes som gründer.

– Man har jo jobbet med det så lenge, brent ordentlig for ideen og virkelig ønsket å få det til. Men så går det ikke. Det er tungt. Men samtidig må man tenke at det bare er business, og på en måte var det en lettelse når alt var over, for da var den tunge børen på skuldrene borte og man kunne gå videre, sier 27-åringen, som likevel ikke har gått lei gründertilværelsen.

– Lov å gjøre feil

– Nei, absolutt ikke. Heldigvis har det blitt god kultur i Norge for at det er lov å gjøre feil. Jeg har lært utrolig mye av de feilene vi har gjort og kan godt tenke meg å bli gründer igjen, sier han.

Psykolog Gudmundur Ebenezers beste råd til gründere som vil unngå å gå på en smell er å snakke med andre.

Psykolog Gudmundur Ebenezer
Psykolog Gudmundur Ebenezer (Foto: Lifekeys)

– Det er ikke et svakhetstegn, men en styrke å snakke med andre. Har du mange tanker i hodet, må du se på tankesettet ditt – snu negative tanker til positive tanker. Det er også viktig å gjøre andre ting ved siden av gründervirksomheten, slik at du ikke blir helt oppslukt av det. Da blir livet mer meningsfullt, og i lengden vil det også hjelpe deg som gründer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.