– Jeg har inntrykk av at det er tabu å åpne opp om egen lønn eller å spørre andre om lønn, fordi det er så personlig. Det er innprentet i kulturen vår at lønn er litt ufint å snakke om. Hvis du får høre at andre på ditt nivå har bedre lønn, er det lett å tenke at man ikke er like god. Eller at man kanskje er dårlig til å forhandle, sier Ine Oftedahl, som leder Ung i Finans, en interesseorganisasjon og nettverk for unge under 35 år i finansbransjen.

En ny undersøkelse Ung i Finans har gjort viser at disse faktorene betyr mest når man vurderer å bytte jobb:

  • Lønnsvilkår og mulighet for utvikling/opprykk: 79,17 prosent.
  • Ansvar/oppgaver: 73,75 prosent.
  • Trivsel og miljø: 40,32 prosent.
  • Fleksibilitet og overtid: 25,75 prosent.
  • Bedriftens mål og strategi: 23,75 prosent.
  • Annet: 5,63 prosent.

241 av organisasjonens i alt 1550 medlemmer besvarte spørsmålene, og det var mulig å krysse av for flere svaralternativer.

Undersøkelsen viste også at hver fjerde spurte var «lite fornøyd» med lønnsnivået i sin nåværende jobb, mens 62 prosent var «fornøyd».

«Vet ikke hva man er verdt»

Ine Oftedahl og studievenninnen Iselin Tenfjord startet Ung i Finans høsten 2016 for å skape en møteplass i bransjen hvor unge på tvers av utdannelse, stillinger og bedrifter kunne møtes for både faglig og sosialt utbytte.

Flere ganger i året arrangerer Ung i Finans konferanser med relevante paneldebatter og foredrag om aktuelle temaer, hvor det også er rom for nettverking og sosialisering. Konferansene finansieres gjennom bidrag fra sponsorer.

Oftedahl sier at de fleste av medlemmene deres forhandler lønn selv, og at mange synes dette er vanskelig.

– Det er en utfordring å sammenligne lønn, siden en rekke faktorer spiller inn: Jobber du mye og har overtidsbetalt? Får du bonus? Hvor lenge har du vært i jobben? Det er lett å danne seg et bilde av at «alle andre» har bedre lønn enn en selv, og at ingen derfor vil si at de har dårlig lønn, fordi man ikke helt vet hva man fortjener. Å komme inn i en forhandlingssituasjon er ikke alltid like lett, fordi det er vanskelig å vite hvor mye man er verdt. Jeg tror mange kjenner på dette, sier Ine Oftedahl.

Kvinner tjener fortsatt minst

Daglig leder André Herlofsen i rekrutteringsselskapet Finance People understreker at det er flere hjelpemidler som kan vise deg om du ligger på noenlunde rett lønnsnivå.

– Econa er blant organisasjonene som har en veldig nyttig lønnsstatistikk. Om du ikke får et klart svar, får du i alle fall en pekepinn på hvor du befinner deg på skalaen – bare ikke benchmark deg mot dem som ligger høyest, sier han.

Han har inntrykk av at mange er fornøyde med egen lønn helt til man finner ut at noen tjener mer.

– Men noen er bedre enn andre og får da, med rette, bedre betalt for den jobben de gjør. Slik er det bare, det må man akseptere. Dessverre er det imidlertid fortsatt slik at mange kvinner i finans ligger lavere på lønnsskalaen enn mannlige kolleger på samme nivå, dét er selvfølgelig ikke akseptabelt. Jeg har selv sittet og intervjuet mange kandidater fra samme banker som har store avvik i lønn, og det som slår meg er at det ikke er noen tvil om at de kvinnelige kandidatene ligger lavere, tilsynelatende helt uten grunn, sier Herlofsen.

Velg riktig tidspunkt

– Hva er dine beste råd når man skal forhandle lønn?

– Det er hverken akseptabelt eller god etikette å løpe til sjefen hvert kvartal for å be om mer lønn. Det er utidig. Men alle har jevnlige medarbeidersamtaler, og det er både riktig timing og rette stedet å ta opp spørsmålet om lønn. Husk bare å argumentere godt for hvorfor du fortjener en lønnsøkning: Hva har du oppnådd den siste tiden, hva har du levert? Ingen sjefer vil bli sjokkert over at du nevner lønn i en slik setting, det er helt naturlig, sier han.

Ine Oftedahl etterlyser mer åpenhet rundt lønn, slik at det blir mindre tabu å snakke om.

– Lønn betyr utrolig mye for ansatte, men hva innebærer egentlig «konkurransedyktig lønn»? Arbeidsgivere har en tendens til å snakke om alt mulig annet enn lønn i en rekrutteringsprosess, selv om lønn definitivt er en viktig del av pakken man tilbys. Samtidig må vi unge tørre å snakke mer om lønn, og avmystifisere det, sier hun.

Vil bytte jobb ofte

Hun peker også på et annet spørsmål i undersøkelsen som hun undrer seg over.

Hvis man fjerner «usikker»-kategorien, kommer det frem at hele 22,6 prosent ser for seg å bli bare to-tre år i sin nåværende jobb. 16,4 prosent sier tre-fire år, mens 26 prosent svarer «fire år eller mer».

– Det er jo bra at man har en klar plan for egen karriere, men at så mange ønsker å slutte etter et par år i samme jobb overrasker meg. Man kan gå glipp av mange gode karrieremuligheter internt, og jeg synes det er skummelt at mange planlegger å slutte i en jobb nesten like etter at de har startet, sier Ine Oftedahl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.