Både ferske sivilingeniører og Teknas medlemmer totalt sett har høyere lønnsvekst i år enn i fjor, både i privat, kommunal og statlig sektor.

President Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna er ikke overrasket:

– Etter en rekke moderate oppgjør forventet vi bra vekst. Vi har dratt vår del av lasset i flere trange år, så nå er det helt naturlig at de ansatte får sin del av overskuddet ute i bedriftene. Det er «payback-time», sier hun.

Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap. Organisasjonen har 76.000 medlemmer.

Lønnsstatistikken for 2018 viser at gjennomsnittlig begynnerlønn i privat sektor er 529.444 kroner, opp to prosent fra i fjor. I statlig sektor er begynnerlønnen 466.947 kroner (opp 4,5 prosent) og i kommunal sektor 514.375 kroner (opp 1,6 prosent).

«Da har du noe å slå i bordet med»

Trine Svendsen Tindeland (27) var ferdig utdannet byggingeniør i fjor, og er nå energirådgiver og seksjonsleder i Entro.

– Det var egentlig litt tilfeldig at jeg havnet akkurat her. Jeg hadde en venninne som var ansatt i Entro som mente at arbeidsplassen ville passe meg bra, selv var jeg ikke helt sikker på om det var noe for meg. Men siden jeg jo egentlig vil «redde verden», er veldig miljøbevisst og byggingeniør, skjønte jeg fort at dette er en prima jobb. Ja, faktisk drømmejobben, forteller hun.

Hun ba Tekna om råd da hun fikk et lønnstilbud.

– Jeg hadde gjort litt research på forhånd og gjort meg opp en oppfatning av hva jeg var verdt, og Tekna mente lønnstilbudet var greit. Så da gikk jeg for det, sier hun.

Hennes beste råd til andre unge nyutdannede er å fagorganisere seg.

– Da har du noe å slå i bordet med, om nødvendig. Du har noen som kan hjelpe deg i forhandlinger, det er gull verdt, sier Trine Svendsen Tindeland.

«Olja» er i vinden igjen

Teknas lønnsstatistikk viser at også deres medlemmer totalt sett har hatt en solid lønnsvekst det siste året.

Gjennomsnittet i privat sektor (uavhengig av ansiennitet) tjener 860.058 kroner (opp 2,3 prosent), i statlig sektor er gjennomsnittslønnen 663.875 kroner (opp 3,3 prosent), mens den er opp 2,6 prosent i kommunal sektor til 682.188 kroner. Dette er den sterkeste lønnsveksten på flere år, i likhet med begynnerlønnene.

Men én gruppe skiller seg soleklart ut positivt: Oljeingeniørene har en lønnsvekst fra i fjor til i år på hele 4,2 prosent, til 957.247 kroner. Så høy har ikke lønnsveksten vært for denne gruppen siden 2008, da lønnsveksten var på formidable 7,7 prosent.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg kan glede seg over at sivilingeniørene har hatt en solid lønnsvekst det siste året.
Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg kan glede seg over at sivilingeniørene har hatt en solid lønnsvekst det siste året. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– «Olja» er tilbake, ingen tvil om det. Vi ser det også på antall nytilsatte oljeingeniører, som virkelig er på vei opp. Der har vi vært bekymret, så dette er gledelig. Men jeg har en bønn til bransjen: Det er bekymringsfullt at det fortsatt er så mange langtidsledige oljearbeidere som sliter med å komme i jobb, der er det mange som kan bidra i arbeidslivet, sier Lise Lyngsnes Randeberg.

Hun er også glad for at statlige sivilingeniører har fått et solid lønnshopp i år, etter at lønnsmodellen i staten ble lagt om, slik at man nå forhandler lønn lokalt. Teknas tall viser at dette allerede gir positive resultater.

– De har hengt etter lenge, så dette var på tide, sier Lyngsnes Randeberg.

«Lønn ikke det viktigste»

Det er ikke bare sivilingeniører som har hatt solid lønnsvekst det siste året.

I midten av oktober skrev DN om nye tall fra Econa som viste at også siviløkonomer har hatt solid lønnsøkning.

Gjennomsnittlig grunnlønn for Econas medlemmer, som for det meste er siviløkonomer, er 805.000 kroner, viste organisasjonens ferske lønnsundersøkelse. Også arbeidsledigheten er lav:

Arbeidsledigheten for økonomer totalt sett er under én prosent.

Heller ikke sivilingeniører sliter med høy ledighet. Lise Lyngsnes Randeberg peker på at ledigheten her er 1,9 prosent, og blant nyutdannede sivilingeniører er tre prosent arbeidsledige. Syv av ti sivilingeniørstudenter får jobb før de er ferdige med studiene.

Trine Svendsen Tindeland (27) understreker at lønn ikke var det viktigste da hun var på jakt etter sin første jobb.

– Selvfølgelig betyr lønn en del, men det viktigste er en interessant jobb som jeg kan trives i og som gir gode utviklingsmuligheter, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator: Fem grunner til at du som leier er en luring
01:21
Publisert: