– Nei det er ikke noe problem at kirkebesøket er mangedoblet på julaften. Problemet er at mange har vanskeligere for å gå inn døren vanlige søndager. Men de er hjertelig velkomne – og her har Kirken noe å gjøre, sier Nidaros-biskop Herborg Oline Finnset.

At ellers nokså kirkefremmede fyller benkene nå, ser hun som tegn på at det fortsatt finnes en felles kulturell og religiøs ramme blant et flertall av befolkningen.

Selv er Finnset ferdig med julegudstjenester og andre avslutninger. Julaften trapper den nokså nyslåtte Nidaros- biskopen opp i mindre kirker, etter gammel lokal tradisjon.

– Da blir det gudstjenester i Hospitalkirken og Vår Frues kirke, før festgudstjenesten i Nidarosdomen første juledag. Det er full aktivitet for alle kirkelig ansatte. Kanskje aller mest for kirketjenere og musikere, der de samme skal betjene alle prester, sier hun. Først i romjulen får biskopen litt fri.

Hva har opptatt deg mest denne uken?

– Julen. På arbeid, men også forberedelsene for familien.

Noe du gjerne skulle sett ugjort?

– Nei. Jeg er mer opptatt av de tingene jeg gjerne hadde sett skulle vært gjort. Men det blir jul allikevel.

Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag?

– Til dem som feirer julen alene

Hva gjør du i helgen?

– Da skal jeg feire jul, både som biskop og hjemme.

Favorittmåltidet du da velger for familie og venner?

– Det må bli pinnekjøtt. Det er en dyd av nødvendighet. Det kan nemlig forberedes på forhånd. Jeg har ikke annet enn vann til – jeg skal jo som regel snart videre til gudstjeneste. Men det er absolutt rom for dessert. Jeg har selvplukkede multer liggende, men er litt bekymret for lagringen.

Les også:

Hva er det første du gyver løs på etter helgen?

– Da skal jeg legge bena på bordet og ha juleferie. En romjul uten søndag, slik vi får nå, er på et vis en velsignelse for prestestanden.(Vilkår)

Disse julegavene går i retur på Finn
Finn vil at du skal kjøpe brukte julegaver, men vet også at mange vil selge dem til neste år.
01:05 Min
Publisert: