Regjeringen la tirsdag kveld frem flere lettelser i koronatiltakene. Blant annet er det fra tirsdag klokken 23.00 ikke lenger antallsbegrensninger på arrangementer. På arrangementer med faste tilviste plasser, kan dermed alle setene fylles fra og med i kveld.

Til tross for flere og store lettelser, opprettholdes anbefalingen om én meters avstand.

– Vi har hele tiden forsøkt å ha en positiv innstilling og forsøkt å holde folk i jobb. Og det er mye positivt som kom ut av dagens pressekonferanse. Men når det er sagt, så er vi ikke tilbake til normalen når vi fortsatt må operere med én meter avstand.

Det sier konsernsjef Maria Aas-Eng i Lava Oslo, som blant annet drifter restaurantene Hrimnir Ramen, Smalhans, The Golden Chimp, Katla og Sentralen restaurant og kafé.

– Vi skal fortsette å innovere og jobbe på, men vi er skuffet over at meteren ikke blir fjernet, sier hun og forklarer:

– Det å planlegge en hel dag i en restaurant er en detaljert jobb, det er snakk om hvor mange bord og hvor mange gjester. Når du har én meters begrensning sier det seg selv at du ikke kan drifte normalt, for oss betyr det at vi for eksempel fysisk må bære ut bord, som gjør at vi får mindre omsetning enn vanlig. Det er mange bord som ryker når du skal holde én meter avstand.

Aas-Eng forteller at Lava Oslo hele tiden har vært opptatt av å holde ansatte i jobb, og at konsernet med dette har kommet til flere kreative løsninger, som for eksempel en lærlingsrestaurant og takeaway.

– Det har holdt restaurantene oppe med ok besøkstall, men det har så klart vært mindre omsetning.

Både glede og irritasjon

Daglig leder i Oslo Spektrum, Per-Ole Moen, forteller at kravet om bordservering og maksgrensen på arrangementer er de viktigste tiltakene for deres drift. Nå er han glad for at disse tiltakene er fjernet, men kjenner likevel på blandede følelser etter kveldens pressekonferanse.

– Jeg kjenner både på delvis glede over lettelsene og delvis irritasjon, siden det ikke har kommet signaler om dette tidligere. Jeg skulle gjerne hatt mer forutsigbarhet, sier Moen.

Per-Ole Moen, daglig leder i Oslo Spektrum, kjenner på både glede og irritasjon.
Per-Ole Moen, daglig leder i Oslo Spektrum, kjenner på både glede og irritasjon. (Foto: Javad Parsa)

På tross av flere lettelser, er det ikke gitt at Oslo Spektrum vil tilby et stort antall arrangementer den kommende tiden.

– For vår del har vi fått utsatt og avlyst arrangementer i mange uker fremover, fordi arrangører ikke har turt og tatt sjansen på at tiltakene ville gjøre det mulig å gjennomføre som normalt. Det vil si at vi derfor ikke har så voldsomt mange arrangementer nå og frem til påske med bakgrunn i disse lettelsene.

Moen forteller også at regelen om en meter har mye å si for deres arrangementer uten faste tilviste sitteplasser.

– Det struper kapasiteten vår betraktelig.

Seigpining

– For vår bransje er det skuffende. Vi opplever dette som både overformynderi og manglende liten tillit til folk, bedrifter og arrangører. Og vi ser at regjeringen baserer dette på prognoser som er ekstremt usikre og som de har bommet veldig mye på tidligere, sier Torgeir Silseth.

Han er administrerende direktør i Petter A. Stordalens hotellkjede Nordic Choice.

Silseth viser til at mens regjeringen tidligere i pandemien har vist til belastningen for sykehusene, er det nå særlig hensynet til sykefraværet som er viktig.

– Sykefravær på grunn av influensa vinterstid er vi vant med, og om fraværet i år skulle bli litt høyere enn normalt, kan vi fint takle det. Vi kan ikke holde samfunnet stengt av den grunn.

Torgeir Silseth
Torgeir Silseth (Foto: Gunnar Lier)

– Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sa til DN at meteren halverer trafikken for hoteller og utesteder. Er konsekvensen så stor?

– Jeg er mer opptatt av tonen i det regjeringen nå har presentert. Vi er jo utrolig myndighetstro i dette landet. Så når folk hører dette at vi beholder munnbind, meteren og gjerne kan fortsette å være på hjemmekontor, så holder også folk seg hjemme til de er helt sikre.

Han viser til Danmark, der regjeringen sier at usikkerheten er til å leve med og fjerner alle tiltak.

– Men her er signalet at alt fortsatt er usikkert. Alt dette gjør at vi i vår bransje, i kulturlivet, innen servering og reiseliv, ikke vil komme i gang igjen. Det er en seigpining, sier Silseth.

– Regjeringen varsler en ny vurdering 17. februar?

– Vi kan ikke gjøre annet enn å stålsette oss til 17. februar. Men vi er skuffet over at vi beholder tiltak andre land ikke finner nødvendig, sier Silseth.

– Trenger tid

Morten Thorvaldsen, administrerende direktør i Thon Hotels, er også skuffet.

– Det er klart at det er bra at vi nå kan drive med kurs og konferanser, at antallsbegrensningene fjernes og at gjestene kan få gå i baren og bevege seg rundt i lokalene. Men jeg er samtidig, i likhet med Silseth, skuffet over undertonen i regjeringens budskap. Jeg mener regjeringen burde fjernet alle tiltak nå og heller sagt at det kan komme tiltak senere dersom antall sykehusinnleggelser skulle gå i taket. Det er dette Danmark har gjort, sier Thorvaldsen.

Kjetil Smørås, som eier hotellgrupperingen De Bergenske med hoteller som Bergen Børs og Grand Hotel Terminus sliter med å slippe jubelen løs.

– For det at vi må beholde meteren sammen med tonen i det regjeringen presenterte tirsdag kveld skaper skepsis hos våre bestillere. Det blir dermed ikke avholdt noen større kurs eller konferanser før meteren er borte. Og dermed kan jeg heller ikke kalle tilbake de av våre ansatte som er permitterte. Jeg er nødt til å se hvordan markedet reagerer først, sier han til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.