Tirsdag formiddag stod Sigve Brekke på hovedscenen i konferansesalen på oljemessen i Stavanger. Sammen med et kobbel av andre ledere i næringslivet, deriblant DNB-sjef Rune Bjerke, snakker Telenor-sjefen om lederskap og innovasjon.
– Ingen er store nok til å overleve den digitale fremtiden. Vi mener alle vil bli «disrupted», sier Brekke.
Brekkes tre grep
Brekke brukte lite tid på å snakke om lederskap og mye tid på å snakke om innovasjon, som er temaet for årets oljemesse. Han snakket om hvor viktig det er for store selskaper å fornye seg selv for å henge med i tiden, og trakk frem tre ting Telenor har gjort for å stå godt rustet for fremtiden.
40 timer og språklig trening.
– Alle kastet rundt seg med ord som «agility», «sprint» og digitalisering». Vi så et behov for et felles språk. Sammen med en professor fra Stanford trente vi 7000 ledere til å bruke samme språk, sier Brekke.
Han har også gitt en 40 timers utfordring til sine ansatte.
– Hvert år må du ta 40 timer fra arbeidstiden din som du bare bruker på å lære deg noe nytt, og lederne er ansvarlig for at de ansatte finner tid til å lære noe nytt, sier han.
Idékonkurranse.
– De som har gode ideer vil få tre måneder fri der de kan reise rundt å utvikle ideene sine, sier han.
Ifølge Brekke deltok tre til fire tusen ansatte i konkurransen med innovative ideer, der et titall ansatte ble plukket ut.
– Dette gjorde vi for å utvikle gode ideer, men også for å endre kulturen, sier Brekke.
Innovasjon fra toppen.
– Noen ganger får du følelsen av at innovasjon bare er kaos. Alle bare gjør hva de vil. Hvis du virkelig vi få frem innovasjon er det en veldig strukturell fra toppen-og-ned-prosess, som selvfølgelig er kombinert med ideer fra bunnen, sier Telenor-sjefen.
– Hvis du virkelig vil ha de beste folkene i et prosjekt må du vise dem at dette tas på alvor. Hvis du vil ha dette til å skje, og sørge for at prosjekter fortsetter, må du ha dedikasjon fra toppen, sier han.
– Facebook kommer til å være en trussel fremover
DNB-sjef Rune Bjerke var godt humør da han snakket om forandring.
– Forandring er ikke noe nytt. Men hastigheten i forandringen er helt annerledes. Det tok tre år for Facebook å nå ut til 50 millioner brukere. Mange trodde at det ikke var mulig å nå en tilsvarende adopsjon, sa Bjerke, som like etter viste et bilde på storskjermen av det populære spillet Pokémon GO som fikk 50 millioner brukere i løpet av 19 dager.
– I denne bransjen ser det ut til at fremtiden er mobil, sier Bjerke.
DNB-sjefen understreker hvor viktig det er for banken å ikke konkurrere, men samarbeide med sine såkalte «frenemies», altså konkurrerende selskaper man samtidig burde ha et godt forhold med.
– Vi vet at Facebook kommer til å være en trussel fremover. Og vil er ganske sikre på at Amazon kommer til å gå inn i bank. Vi må etablere partnerskap, sier Bjerke.
Han forteller at DNB jobber med Facebook og utelukker ikke at DNB kommer til å se annerledes ut i fremtiden.
– Vi øker inntektene våre og Facebook får mer trafikk, og kanskje etter hvert, kan vi som bank også begynne å gjøre noe av det Facebook gjør og dra nytte av det. Vi må se på ting annerledes for å være i stand til å konkurrere fremover, sier Bjerke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.