Tre statsdominerte børsselskaper jakter etter ny toppsjef, og mye tyder på at de ender opp med tradisjonelle valg: hvite, middelaldrende norske menn. De mest aktuelle kandidatene i både Statoil, Telenor og Yara befinner seg i den kategorien. Næringsminister Monica Mæland (H) skulle ønske det var annerledes. Hun påpeker at kvinner utgjør halve befolkningen og nå i snitt tar lengre utdannelser enn menn.

– Jeg blander meg ikke inn i konkrete prosesser, men jeg ser gjerne flere kvinnelige ledere i norsk næringsliv, sier Mæland.

– Jeg synes styrene må jobbe systematisk for å øke mangfoldet.

Statoil er blant selskapene som har slitt tyngst med kvinneandelen i på alle ledernivåer. Andelen kvinnelige ledere i konsernet har faktisk falt fra 31 prosent i 2011 til 27 prosent i 2013, ifølge årsrapportene.

Én kvinne i konsernledelsen

I konsernledelsen er bare ett av ni medlemmer kvinne: Margareth Øvrum (56), konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring. Hun er likevel ikke blant de fire interne kandidatene den danske hodejegeren Tobias Petri har siktet seg ut, slik DN skrev tirsdag.

– Jeg er veldig fornøyd med den jobben jeg har, sier Øvrum på mobil i en pause under en skitur i Hallingdal.

Sivilingeniøren var i sin tid selskapets første kvinnelige plattformsjef. Nå vil hun ikke fortelle eksternt om hun ser på seg selv som toppsjefkandidat. Den beskjeden har hun gitt internt:

– Jeg har gitt beskjed om hva jeg vil og ikke vil, sier hun.

– Hadde det vært bra om flere kvinner var med i diskusjonen?

– Det hadde det sikkert vært.

– Hvilken sjef ønsker du deg?

– Det vil jeg ikke si. Men jeg er helt sikker på at vi finner en god kandidat.

Kvotering uaktuelt

Monica Mælands partifelle og forgjenger Ansgar Gabrielsen skapte overskrifter internasjonalt da han i 2003 fikk gjennom en lov om kjønnskvotering i konsernstyrer. Loven krever minimum førti prosent representasjon fra begge kjønn i norske asa-styrer.

– Det er ikke tvil om at Ansgar Gabrielsens lov om kjønnskvotering i asa-styrene har virket. Dessverre har vi ikke sett flere kvinner i ledelsen av asa-selskapene. Da tror jeg på andre virkemidler enn kvotering, sier Mæland.

Hun sier regjeringen prøver å øke mangfoldet gjennom sin eierskapsmelding og jevnlige eierskapsdialog. Hun understreker likevel at toppsjefansettelser er styrenes ansvar. Av hensyn til ryddig eierskapsstyring og øvrige aksjonærer kan hun ikke gå lenger, selv om staten eier 67 prosent av Statoil, 54 prosent av Telenor og 36 prosent av Yara. Imens jakter selskapene videre på sine nye toppsjefer. Statoil jakter også eksternt. PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen skal allerede ha blitt kontaktet.

Avkrefter sin interesse

– Jeg synes det er hyggelig å bli nevnt i så godt selskap, men jeg er ikke kandidat til stillingen som konsernsjef i Statoil. Jeg trives godt som leder for PGS, sier Reinhardsen.

DNB-sjef Rune Bjerke er også blant dem som nevnes som mulig ny Statoil-sjef, men Bjerke fikk mandag sin kommunikasjonsdirektør til å benekte kandidaturet.

I Telenor er det konserndirektør Sigve Brekke, med ansvar for Asia-regionen, som nevnes som kronprins når toppsjef Jon Fredrik Baksaas går av med pensjon i 2015.

I Yara har Torgeir Kvidal og Egil Hogna vært ansett som aktuelle lederkandidater internt, men her har prosessen trukket ut i tid.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.