Han står på scenen i Sandnes og snakker om å bygge en åpen, samarbeidsorientert, omtenksom og modig Equinor-kultur på alle kontorsteder verden over.
– Jeg var i Brasil i forrige uke. Du verden. Mangfold dreier seg om mer enn kjønn, jeg tenker mangfold i en vid forstand, sier toppsjef Eldar Sætre.
Den ferske årsrapporten tallfester målsetningen. I startstillinger for nyutdannede skal det nå være «50-50 balanse innen kjønn og internasjonal bakgrunn i 2019». Det siste punktet skaper diskusjon.
Avviser makskvote
Når DN snakker med Sætre etter foredraget, avviser han at han har satt en makskvote for nordmenn.
– Dette er ikke en kvote, dette er ambisjoner. Vi tilstreber mangfold, og da må vi bruke de situasjonene der vi faktisk kan påvirke det. Det er når en skal inn i organisasjonen en må ha et bevisst forhold til det, sier han.
Utlendinger utgjør bare 20 prosent av Equinors ansatte. Det kan endre seg nokså raskt. Snittalderen i Norge er høyere enn i selskapet for øvrig. Utlendinger utgjorde 49 prosent av selskapets nyansatte i fjor, ifølge årsrapporten.
– Hvis en ser i organisasjonen vår, er det en stor del internasjonale, men i enkelte grupper ønsker vi at de er mer representert, i lederskapet vårt, i ulike organisasjonsenheter, slik at vi gjenspeiler bedre det selskapet egentlig er, sier Sætre.
Få åpninger i Norge
I Norge er det færre åpninger. Gjennom oljekrisen kuttet Equinor bemanningen med bortimot 20 prosent, hovedsakelig i Norge. Her til lands har selskapet de siste årene kun tatt inn et begrenset antall lærlinger og såkalte «graduates», eller nyutdannede. I 2017 tok konsernet totalt sett bare inn 69 nyutdannede, men økte til 153 i fjor. 80–90 prosent av disse starter i Norge, men også her vil Equinor ha inn flere utlendinger.
– Det har litt med hvor selskapet vokser fremover å gjøre. Det blir veldig mye utenfor Norge. I Norge ser vi ikke at vi skal øke antall ansatte, egentlig. Det blir mer utenfor Norge, i Brasil, i USA, at vi har vekstambisjoner, og da blir det mer naturlige rekrutteringssteder enn det har vært tidligere, sier Sætre.
Han mener selskapet blir globalisert nå. Equinor vil snart være operatør i åtte land – det vil si styre feltene selv, ikke bare være partner.
Dårlig signal
Tillitsvalgt Jorunn Birkeland i ingeniørorganisasjonen Nito i Equinor synes åpningen for norske nyutdannede nå er blitt for smal i selskapet. Hun mener en rekrutterer for lite i utgangspunktet og at femtiprosentmålet gjør vondt verre.
– Det er et dårlig signal til norsk ungdom, sier Birkeland, som også leder petroleumsgruppen i Nito sentralt.
– Det er ålreit å ha et måltall for å ansette utlendinger, men det må ikke gå på bekostning av å ansette norske. Vi har etterlyst en bedre strategi også for ansettelser av erfarne folk. Selskapet er i en kritisk fase der veldig mange erfarne slutter, sier hun.
Birkeland påpeker også at flere årskull av nyutdannede ikke fikk innpass i oljeselskapet under oljekrisen, og at det i praksis har vært svært vanskelig for dem å komme inn når det har gått over et år siden avsluttet utdanning. Hun vil åpne døren også for dem.
Equinors personaldirektør opplyste i høst til DN at halvparten av selskapets ansatte vil være pensjonister innen ti år. Dette er 10.000 personer, hvorav de langt fleste er norske.
– Internasjonaliseringen burde vært diskutert. Hvordan skal den tjene norsk industri? Det står veldig klart i petroleumsloven at virksomheten skal gagne hele Norge, sier Birkeland.
Hun er også bekymret for fagorganiseringsgraden i Equinor med et stadig større innslag av utlendinger. Hun etterlyser også en internasjonal møteplattform for ansatte og ledelse i hele selskapet, ikke bare på norsk og europeisk nivå.
Slår et slag for norske
President Lise Lyngsnes Randeberg i ingeniørforeningen Tekna reklamerer også for norske kandidater.
– I utgangspunktet må det være sånn at en må være på jakt etter de beste folkene. Da vil jeg slå et slag for norske studenter, sier Randeberg, som også er professor ved NTNU.
– For å slenge litt med leppen synes jeg det har vært altfor mye «dissing» av norske universiteter de siste årene. Det skjer mye der, og de som er utdannet ved norske universiteter, er problemløsere, sier hun.
For å slenge litt med leppen synes jeg det har vært altfor mye «dissing» av norske universiteter de siste årene. Det skjer mye der, og de som er utdannet ved norske universiteter, er problemløsere
– Mangfold er likevel bra. De mest spennende tingene skjer der folk med ulike bakgrunner møtes. Å sette grupper opp mot hverandre er ikke fruktbart hverken for Equinor eller oss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.