Høyre og NHO er sikre på at endringene i arbeidsmiljøloven vil redusere antallet personer som jobber ufrivillig deltid. Fagforbundet mener imidlertid at strukturendringene vil få negative konsekvenser.

Arbeidsmiljøloven som trår i kraft den 1. juli vil redusere antallet som jobber ufrivillig deltid, sier stortingsrepresentant Tina Bru, leder i Høyres likestillingsutvalg, til Nationen.

Hun skylder på de rødgrønnes politikk for at en stor andel av dem som jobber ufrivillig deltid i Norge, er kvinner.

– Endringene regjeringen har gjort i arbeidsmiljøloven er grep som peker i riktig retning. Det blir mulighet for mer fleksibilitet i turnusene og mer makt lokalt i utformingen av turnuser. Det er en av de store tingene som kan løse ufrivillig deltid ikke minst i helsesektoren, sier hun.

- Stikk i stid med likestillingsprinsippet

NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, mener også at endringene kan føre til redusert ufrivillig deltid.

– Endringene i loven gir mulighet til å øke grensene for snittutregning av arbeidstid og øker muligheten til å jobbe flere søndager på rad, sier han til avisen.

Mette Nord, leder i LOs største forbund Fagforbundet, mener muligheten til å ansette flere midlertidig vil gi mer deltidsarbeid.

– Dette er stikk i strid med likestillingsprinsippet om at kvinner og menn skal ha like muligheter og like rettigheter på arbeidsmarkedet, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Norske kvinner på europatoppen i ufrivillig deltid
 

- Å vise at du kan «stå opp om morran» kan få middels+-studenter vekk fra «uflaks-bunken»