Yrkesaktiviteten blant norske seniorer er trolig den høyeste noensinne, viser en rapport Nav offentliggjør tirsdag.

Norge trenger imidlertid flere seniorer i arbeid, ettersom levealderen stiger raskere enn gjennomsnittlig pensjonsalder. Siden 2009 har forventet gjenstående levealder for en 50-åring økt med elleve måneder, mens snittalder for pensjonering har økt med sju måneder, viser tall TV 2 har fått fra Nav.

Selv om seniorene i dag jobber mer enn før, tilbringer de dermed noe lengre tid som pensjonist sammenlignet med årskullene før dem.

IA-avtalen for perioden 2014– 2018 har som mål at yrkesaktiviteten blant folk over 50 år skal forlenges med 12 måneder fra 2009 til 2018.

– Med dagens trend ligger vi godt an til å nå IA-avtalens mål fram mot 2018, sier seksjonssjef i Nav, Ole Christian Lien til TV 2.

Pensjonsreform hovedårsak

Han mener den nye pensjonsreformen i privat sektor er hovedårsaken til at folk velger å stå lenger i arbeid.

Tidligere måtte seniorer slutte helt i arbeidslivet for å kunne gå av med førtidspensjon, men i dag er det mulig å få pensjon og jobbe samtidig.

– Jeg tror nok de fleste står i arbeid fordi de ønsker det og ser fordelene med det. Vi har høyere levealder, folk er opptatt av helse og kan jobbe mer. I tillegg er gevinsten ved å stå i arbeid blitt høyere, sier Lien.

Gjennomsnittlig avgangsalder er høyest for akademiske yrker og høyskoleyrker, med henholdsvis 64,2 og 63,3 år.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Her er aldersgrensen arbeidsgiverne ikke helt liker
 

Full krangel om pensjonsordning  

NAV tror på 3,3 prosent ledighet til neste år