NAV venter en ledighetsrate på 3,0 prosent i 2015 og 3,3 prosent i 2016.

Det fremgår av Arbeid og Velferd nr 2-2015, lagt frem tirsdag.

Ifølge Nav vil det i år være i gjennomsnitt 82.000 personer som er registrert arbeidsledige. Neste år øker tallet til 92.000 mennesker. Dette utgjør henholdsvis 3 og 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Vi må ti år tilbake i tid for å finne en ledighet som var så høy.

– Selv om utviklingen har vært litt bedre enn ventet de siste månedene, tror vi fortsatt at ledigheten vil fortsette å øke. Vi opprettholder vårt anslag for i år og oppjusterer antallet ledige til neste år med 2.000 personer. Det betyr at om lag 10.000 flere enn i dag vil være arbeidsledige ved utgangen av året, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland.

Den største økningen er ventet å komme blant ingeniører, IKT-arbeidere og industriarbeidere som jobber i tilknytning til oljesektoren. Samtidig vil fall i oljeprisen gi positive konsekvenser for tradisjonell eksportindustri, mener Nav.

– Fallet i oljeprisen har bidratt til en svekkelse av kronekursen, og det er godt nytt for bedrifter som lever av å selge varer og tjenester til utlandet. Det er også en bedring i de økonomiske utsiktene og dermed kjøpekraften til noen av våre viktigste handelspartnere, sier Monland.

NAVs forventninger til utviklingen i fastlandsøkonomien er lite endret fra forrige prognose. Arbeidsmarkedsprognosen er justert i tråd med nivået på AKU-variablene.

 

Les også: Frykter en «perfekt storm»

Espresso House selges - nye eiere vil danke ut Starbucks

Svenskene stanser hurtigtog mellom Stockholm og Oslo

20 millioner uten vann og kloakk(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.