Det gikk bare to uker fra ingeniøren Javier Zahn i 2008 ankom Norge fra Chile sammen med hans norske kone før han var i jobb som mannskapssjef hos offshoreselskapet Subsea 7 i Grimstad. Senere fikk 37-åringen med fartstid fra cruiseskip og som skipsagent i Chile tilsvarende jobb hos Siem Offshore i Kristiansand. 

Men det var noe som manglet.

11.000 kandidater

– Jeg opplevde at det var vesentlige mangler i måten rederiene rekrutterte sjøfolk på, sier Javier Zahn når DN møter ham på kontoret selskapet leier i gründerkollektivet Coworx sentralt i Kristiansand.

– Mannskapsavdelingene i rederiene var under et voldsomt press for å finne de riktige folkene med de riktige sertifikatene. Og rederne brukte mye penger på eksterne rekrutteringsselskaper. Jeg var helt sikker på at kandidatene med den rette kompetansen fantes der ute et sted, men det var ingen system for å finne dem, sier han.

I 2013 bestemte han seg for å gjøre noe med det og sa opp jobben. 

– Vi har fått utviklet et webbasert system som inneholder over 11.000 kandidater der rederiene med et par tastetrykk finner kompetansen de er på jakt etter, sier Javier Zahn.

Blant kundene er Atlantic Offshore, Siem Offshore, J.J. Ugland, Eidesvik Offshore, Wilhelmsen Ship Management, Dof, Farstad Shipping, Solstad Offshore, Rem Offshore, Maersk og Viking Supply Ships.

Råttent marked

Nå står offshorerederiene står på kanten av stupet med halve flåten i opplag, mens Javier Zahns selskap vokser. 

–I 2013 så nok ikke rederiene det samme behovet for å spare penger på rekruttering som de ser i dag. Nå er markedet pill råttent. Det betyr at aktørene nå må spare tid og penger der de kan. Derfor vokser vi. Omsetningen steg med 60 prosent i fjor og stiger videre med omtrent 50 prosent til tre millioner kroner i år, sier Zahn.

Nylig inngikk han fireårs abonnementsavtaler med J.J. Ugland i Grimstad og Siem Offshore og har utvidet virksomheten til også å omfatte vind, rigg, fiske, cruise og landbaserte stillinger knyttet til olje/gass og shipping.

New kid in town

– Vi er på mange måter «the new kid in town», mener Zahn.

– Vi tar fortsatt enkeltoppdrag, men målet er at alle blir abonnenter og gjør jobben selv. I stedet for å outsource, vil rederiene spare mye på å insource rekrutteringen, mener han.

Foreløpig har selskapet fire ansatte og Zahn har full kontroll med 90 prosent av aksjene i selskapet. 

– Jeg vil veldig gjerne at selskapet skal vokse videre. Og det ser bra ut. Hele næringen er nødt til å tenke annerledes og finne smartere og rimeligere måter å jobbe på. Foreløpig har vi konsentrert oss om det norske markedet, men vi har en del internasjonale relasjoner og kommer til å se nærmere på markedene i andre land rundt Nordsjøen i tiden som kommer, sier Zahn. 

Imponert

Finn Amund Nordbye (57) har fartstid fra rederiet Bergshaven i Grimstad som toppsjef for Deep Sea Supply i Grimstad. Nå er han administrerende direktør i boreutstyrskonsernet MH Wirth i Kristiansand – og styremedlem i Offshorecrew.

– Jeg synes de har vært veldig flinke til å lage et effektivt bemanningssystem for offshorerederier og sjøfolk. Jeg har selv jobbet i rederi og ser hvor bra systemet fungerer, sier Nordbye.

Også han ser muligheter for å utvide tjenesten til flere bransjer. 

– Jeg er helt enig at det er mange andre bransjer som har behov for enkelt å identifisere akkurat den personen man trenger blant mange tusen kandidater. Men jeg tror det er viktig å ikke spre seg for mye i starten. Ekspansjon mot rigg, vind, fiske og nå også noe cruise tror jeg er et fornuftig steg videre, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.