Hun var en av dem oljebransjen ropte etter i de glade dagene da oljeprisen bare steg og steg.

– Jeg startet på et femårig sivilingeniørstudium på NTNU i 2013. De sa at når vi ble ferdig, kom alle til å få jobb. I starten ble vi bedt med ut på restauranter av oljebedrifter som ville fortelle om seg selv, sier Monika Maria Dyrendahl.

Etter at oljeprisen stupte i 2014, kjølnet interessen. Fire år senere har oljeselskapene fortsatt ikke spesielt lyst til å ansette nyutdannede med oljefag, ifølge Dyrendahl – selv om oljepengene fosser inn igjen.

– På mitt kull var det 45 stykker. De fleste har fått fast jobb, men ikke innenfor olje og gass. Mange er gått til konsulent- og it-bransjen. Noen tar pedagogikk for å kunne undervise i realfag.

40 prosent letekutt

Jobber innen oljeleting har det etter alt å dømme blitt langt færre av. Ifølge DNs søsterpublikasjon oljeavisen Upstream, kan så mye som 40 prosent av jobbene innen leting ha forsvunnet som følge av kostnadskutt, sammenslåinger og at oljeselskaper har forlatt Norge. Blant selskapene som har kuttet mest er Total, Shell, OMV og DEA, ifølge Upstream. Oljedirektoratet har ingen offisiell statistikk over kuttene i letejobber, men uttrykker bekymring.

– Selv om noen av selskapene kan trekke på ekspertise fra kontorer i andre land, er det en bekymring hvis flere selskaper har redusert sin arbeidsstyrke med kjernekompetanse fra norsk kontinentalsokkel, sier letedirektør Torgeir Stordal i Oljedirektoratet til Upstream.

Digitalisering er hett

– Mange av oljejobbene som ligger ute nå, er ikke jobber innenfor leting og utvikling for det første. I geologijobbene kreves det gjerne tre-fem års erfaring. Det er et nåløye å komme inn, sier Dyrendahl.

Digitalisering, derimot, er hett.

– Jeg skrev en masteroppgave knyttet til maskinlæring. Det var de veldig interessert i på et jobbintervju hos Equinor. Jeg tror det var fire fra mitt kull som søkte på den samme jobben, men ingen av oss fikk den, sier hun.

Hun har sendt nærmere femti jobbsøknader på ett år nå. Alt hun fikk, var en sommerjobb. Nå har hun meldt seg opp i et studium i datateknologi på universitetet, men har egentlig ikke lyst på mer studielån. Hun mener en sivilingeniørgrad burde være godt nok.

– Føler du deg lurt av løftene fra oljeindustrien i 2013 om sikre jobber?

– Jeg har valgt geologi fordi jeg liker det. Det var kanskje andre som søkte seg mot petroleumsfag for pengenes skyld. Noen ble kanskje lurt, sier hun.

Hun mener uansett oljeselskapene bør tenke seg om hvis de ønsker stabil rekruttering. Kullene i petroleumsfag på NTNU krympet inn til nesten ingenting da krisen var på sitt verste.

Bransjen lover jobber

Ved starten av oljemessen i Stavanger denne uken bobler det likevel over av gladmeldinger fra oljeselskapene. Equinor snakket i DN fredag om behov for 10.000 mennesker i erstatningsrekruttering de neste ti årene.

Nå slenger Aker BP-talsmann Ole-Johan Faret seg på. Han forteller at selskapet nettopp har startet en rekrutteringskampanje for undergrunnsfolk.

– Dette året vil vi ansette rundt 300 nye medarbeidere i Aker BP, sier Faret.

Ved inngangen til året var antall ansatte 1300 i oljeselskapet Kjell Inge Røkke og Aker kontrollerer. Oppbemanningen så langt har ikke primært kommet blant oljegeologer.

– Vi har hatt hele spekteret. Mange av områdene vi har rekruttert på, har vært knyttet til digitalisering. Vi har gått mye, mye bredere ut enn mot tradisjonelle olje- og gassfolk, sier Faret.

Samtidig understreker han at klassiske oljefag fortsatt vil trenges. Han lover jobbsikkerhet.

– Et oljefelt som Valhall begynte å produsere i 1982. Nå har vi planer for feltet til 2060. Hvilke andre sektorer bortsett fra vannkraft og landbruk har så lange perspektiver?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når huset ditt brenner ned, så får du ikke et nytt hus, men du får akkurat til trikkebilletten til nærmeste hotell
NHH-professoren forklarer hvorfor Oljefondet ikke bør selge energiaksjer og hvorfor det kan være mye bedre å selge statens aksjeposter i Equinor.
01:44
Publisert: