Det anerkjente forskningssenteret National Bureau of Economic Research (NBER) i USA har forsket på lønnsgapet mellom kvinner og menn som kjører for «rideshare»-selskaper som transportnettverksselskapet Uber, ifølge Marketwatch.

De fant at for hver dollar en mannlig sjåfør tjener, tjener kvinnene 93 cent – altså syv prosent mindre enn mennene.

Kvinner kjører saktere

NBER mener å ha funnet de konkrete grunnene til lønnsgapet i bransjen:

  • Hvor lang fartstid de har som sjåfører
  • Hvor og når de foretrekker å kjøre
  • Hvor fort de kjører

Forskningssenteret påpeker at resultatene sier noe om hvordan den nye «gig-økonomien», altså jobber der man får betalt per oppdrag man utfører, påvirker det generelle gapet mellom kvinner og menn i arbeidslivet.

I rapporten skriver de samtidig at kvinner oppfatter at de har bedre alternative måter å bruke tiden på enn å kjøre Uber, selv om alternativene ikke er betalt arbeid, som for eksempel ulønnet arbeid i hjemmet.

Dette, sammen med forskjeller i preferanser mellom menn og kvinner kan skape et lønnsgap uten at det forekommer diskriminering.

– Resultatene tyder på at det ikke er grunn til å tro at gig-økonomien vil lukke lønnsgapet mellom menn og kvinner, skriver forskerne videre i rapporten.

Vanligere med bijobber for menn

En undersøkelse gjennomført av forbrukerøkonomisiden Bankrate.com viser at lønnsgapet også gjør seg gjeldende for andre bijobber, slik Uber gjerne er for mange.

Deres resultater viste at menn i gjennomsnitt tjente nesten tre ganger så mye som kvinner på bijobber.

Marketwatch skriver at det kan ha med å gjøre at menns bijobber gjerne dreier seg om reparering og hagearbeid, mens kvinner gjerne har oppgaver som barnevakt.

Det er også vanligere for menn å ha slike bijobber, og flere menn enn kvinner er Uber-sjåfører. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.