– Det er skikkelig kult! Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått muligheten og stolt over at jeg har fått det til, sier Guri Husom Vonen (24)

Hun har danket ut nærmere 400 andre i kampen om sommerjobb hos konsulent- og revisjonsselskapet PwC.

Til sammen skal seks kandidater i år få prøve seg i selskapets kontorer i Bjørvika i Oslo i løpet av sommermånedene. I fjor meldte selskapet at det fikk 300 søkere til seks stillinger.

Vonen, som er i gang med en master i økonomisk styring ved Norges Handelshøyskole (NHH), håper internshipet kan bidra til å gi henne bedre innblikk i hva hun vil jobbe med etter at hun har fullført utdannelsen neste år.

– Jeg har lyst til å finne ut hva jeg duger til og hvordan det jeg studerer er i praksis, forklarer NHH-studenten.

Doblet søkerantall

Pågangen er stor også hos KPMG, som fikk inn 350 søknader til åtte stillinger og EY, som kan velge blant 500 søkere.

Aud Elin Omholt, som er ansvarlig for nyutdannet rekruttering i Deloitte, opplever at stadig flere ønsker å prøve seg i internships.

– I år hadde vi til sammen 435 søkere, noe som tilsvarer nær en dobling siden 2013.Da var det totalt 275 søkere, forklarer Omholt.

Hun har gitt seks kandidater tilbud om jobb i Deloitte denne sommeren.

Aud Elin Omholt er ansvarlig for nyutdannet rekruttering i Deloitte.
Aud Elin Omholt er ansvarlig for nyutdannet rekruttering i Deloitte. (Foto: Deloitte)

HR-direktør Bjørn Vihovde i EY skal ansette mellom 16 og 18 kandidater i sommer – 12 av disse i såkalte it-ship. Han er på jakt etter både økonomer og ingeniører.

– Men vi ser generelt at behovet for kandidater med bakgrunn fra – eller særlig interesse for it og teknologi har økt, forklarer Vihovde.

Disse får jobb

Når «de fire store» rekrutterer, er de på jakt etter mange av de samme egenskapene: Engasjerte og lærevillige studenter som kan vise til sterke akademiske resultater og engasjement ved siden av studiene. I tillegg vektlegges analytiske ferdigheter, interesse for teknologi og digitalisering og gode samarbeidsevner.

Fordi det er sannsynlighet for fast ansettelse etter et sommerengasjement, stilles det også krav til hvor langt kandidatene har kommet i studiene:

– Studentene vi ser etter til summer internship har begynt på sin mastergrad, slik at de er klare for en eventuell oppstart året etter dersom de får tilbud om fast ansettelse, forklarer Omholt i Deloitte.

Koker ikke kaffe

En annen ting både Deloitte, KPMG, EY og PwC er opptatt av, er å gi studentene en såpass genuin arbeidshverdag som mulig i løpet av «prøveperioden».

– De fungerer hverken som vikarer eller kaffekokere, men får prøve seg – med god støtte av våre dyktige fagspesialister, på både reelle kundeprosjekter og store interne prosjekter, sier Lena Lachmann-Mørck, rekrutteringsansvarlig i KPMG.

Kandidatene i EY skal blant annet arbeide med like relevante oppgaver som andre yngre medarbeidere i selskapet, opplyser Vihovde.

HR-manager Lena Lachmann-Mørck i revisjonsselskapet KPMG.
HR-manager Lena Lachmann-Mørck i revisjonsselskapet KPMG. (Foto: KPMG/Privat)

– Hele hensikten med et slikt internship er å få praktisk erfaring med hvordan hverdagen er i vårt selskap, sier han.

HR-direktør Kristin Hesla Halvorsen i PwC forteller at Guri Husom Vonen (24) og de andre kandidatene vil få mye ansvar. De skal innom flere avdelinger for å lære mest mulig om hverdagen i selskapet. Engasjementet avsluttes med et prosjekt som skal presenteres foran et fullsatt auditorium.

– Som «intern» deltar man på spennende prosjekter og klientoppdrag i ulike bransjer i tillegg til flere interne kurs, sier hun.

I Deloitte er målet å teste ut livet som en nyansatt:

– De tar del i reelle prosjekter og er en viktig ressurs perioden de er hos oss. De får sett hvordan det er å jobbe på reelle prosjekter og mulighet til å delta på kurs internt, sier Omholt.(Vilkår)

Tok et halvt år før det gikk opp for meg at jeg var blitt bilmekaniker
00:00
Publisert: