Under et seminar mandag ba Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen arbeidstakerorganisasjonene Akademikerne, LO, YS og Unio - Vær så snill, stopp den sutringen - etter at organisasjonene i DN forrige uke fremmet kritikk mot Arbeidstidsutvalgets rapport om omlegging av arbeidsmiljøloven (DN+) (se faktaboks).

- Hun har vel et behov for å være litt tøff i trynet. Jeg satt i intervjuet hun refererer til, og sutring var det ikke. Det var faglig uenighet, sier leder i Akademikerne Knut Aarbakke til DN om kritikken fra Virke-sjefen mandag.

Leder i arbeidsgiverforeningen Virke, Vibeke Hammer Madsen, ber arbeidstagerorganisasjonene «stoppe å sutre». Foto:
Leder i arbeidsgiverforeningen Virke, Vibeke Hammer Madsen, ber arbeidstagerorganisasjonene «stoppe å sutre». Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Unødvendig kritikk

Det er i hovedsak to ting Virke-sjefen kritiserer - at arbeidstakerorganisasjonene blankt avviser utvalgets forslag, og at de ikke fikk være mer involvert i utarbeidelsen av rapporten.

- Selv om hun mener noe annet, er vi kritiske til at et sånt utvalg ikke har partene med, sier han og viser til at de kunne komme med innspill - men ikke sitte i utvalget. Akademikerne er en fagorganisasjon for langtidsutdannede og har omtrent 194.000 medlemmer i Norge.

Aarbakke mener Virke-sjefens kritikk er unødvendig:

- Når vi er uenige i denne typen saker blåser vi gjerne ut litt, men det er ikke nødvendig å bruke slike karakteristikker av motparten i en slik sak, sier han.

LO slår tilbake

- Hvis det er noen som har sutret, så er det Vibeke Madsen og arbeidsgiversiden - og regjeringen har faktisk hørt på dem, sier førstesekretær Peggy Hessen Følsvik i LO til DN om Virke-sjefens kritikk.

LO er Norges største lønnstakerorganisasjon med over 910.000 medlemmer.

Følsvik understreker at LO har jobbet i flere måneder for å få på plass et «faglig tungt» høringssvar. Ordlyden i diskusjonen mener Følsvik er noe departementet og regjeringen må ta ansvar for.

- Det blir resultatet når partene ikke tas med i utgangspunktet. Vi har hele tiden sagt at vi ønsker en saklig diskusjon, sier hun.

- Smålig

I DNs sak fra forrige uke mente lederen for fagforeningen Unio, som er Norges nest største med om lag 340.000 medlemmer, at forslaget fra arbeidstidsutvalget burde «legges i en skuff». Det var en av uttalelsene Virke-sjefen mandag reagerte sterkest på da hun oppfordret organisasjonene om å stoppe «sutringen».

- Vi har absolutt ikke sutret. Det er vår oppgave å påpeke situasjonen slik våre medlemmer opplever det, sier Unios leder, Ragnhild Lied til DN.

- Vi er opptatt av å ta debatten ned på grasrota. Og de ønsker ikke lengre vakter og lengre helger.

Lied er skeptisk til hvordan debatten nå har utviklet seg.

- Å karakterisere noen på denne måten synes jeg bidrar til at debatten når et smålig nivå. Vi er nødt til å lytte til det medlemmene våre sier, og ta debatten om dette - ikke gjennom å kalle andre sutrete. Vi må lytte til hverandre og ha respekt, sier hun.

- Ikke enig

- At Virke kaller det sutring når en samlet fagbevegelse er uenig med forslag som vil frata vanlige arbeidstakere innflytelse over egen arbeidshverdag, får stå for deres regning, sier YS-leder Jorunn Berland til DN om kritikken mandag.

YS er en fagforening med over 220.000 medlemmer. Berland mener forslagene til utvalget overfører for mye makt til arbeidsgiverne.

- Jeg registrerer at Virke påstår at omstilling er synonymt med å overføre mer makt til arbeidsgiver på bekostning av arbeidstaker. Det er jeg naturlig nok ikke enig i, sier hun, og legger til at YS ikke har behov for å «karakterisere andre aktører».

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Spådde finanskrisen - nå sparkes han  

Én god og én dårlig nyhet til deg som står uten jobb akkurat nå  

Anders (29) startet opp «AirBNB for bruktbiler» ved siden av full jobb  

Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus (DN+)

Finansmannen Peter Warren saksøkes av selskapet han var med å starte, finans­huset Warren as. Erstatnings­kravet kan komme opp i 200 millioner kroner: Warren saksøker Warren dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.