Mange norske arbeidstakere får ekstragoder på arbeidsplassenutover vanlig lønn. Noen goder er lovfesteti arbeidsmiljøloven, men mange er det ikke. Arbeidsgiverne tilbyr blant annet mer kompensasjon for fravær enn loven tilsier.

Ifølge en ferskundersøkelse fra analyseselskapet YouGov kommer det frem at mange arbeidsgivere allikevel velger å tilby goder til sine ansatte utover det som er lovfestet.

Fire av tiarbeidsgivere tilbyr flyttedag med lønn, og mer enn halvpartenbetaler for velferdspermisjoner som legebesøk.

-Betalte velferdspermisjoner som for eksempel fri med lønn ved tilvenning i barnehage ogskolestart, tannlegebesøk eller fysioterapeut, er ikke del av arbeidsmiljøloven,ifølge Gunn Kristin Olimstad, ekspert i arbeidsrett vedadvokatfirmaet DLA Piper.

Tiltrekker arbeidstakere

Mange arbeidsgivere velger å giekstragoder til barnefamilier. 36 prosent svarer at de gir fraværsdag med lønn ved barnehagetilvenning og skolestart. Ingen av delene er lovpålagte etterarbeidsmiljøloven.

Arbeidsrettseksperten tror ikkelederne tilbyr slike ekstragoder fordi de mangler kunnskap om sineplikter. Det er heller snakk om å tilrettelegge best mulig for åtiltrekke seg arbeidstakere og for å skape et godt arbeidsmiljø.

Olimstad ser for eksempel at bedrifter som har mange yngre ansatteføler at det er viktig å tilby fridager i forbindelse medskolestart eller tilvenning i barnehage. Å gi fri på jul- ognyttårsaften er også god praksis for de fleste.

Kan lede til urealistiske forventninger

Olimstad tror at nårså mange arbeidsplasser tilbyr ekstragoder, kan det lede tilurealistiske forventninger blant ansatte. Om bedriften i dårlige tider ser at de må fjerne noen av godene, kan det bli vanskelig å håndtere for de ansatte som "tar dem for gitt".

-Da er det viktig atarbeidsgiver sørger for god dialog med arbeidstakerne, slik at dehar riktig informasjon om hvilke rettigheter de faktisk har. Dette kan forebygge unødvendige konflikter, mener advokaten.

Og legger til:

- Så lenge informasjon blir gitt om hvorfor godene fjernes, vil nok mange ansatte forstå det.

Mange arbeidsgivere velger å ta inn velferdsgoder i enpersonalhåndbok, men ikke skriv ekstragoder inn i arbeidsavtaler, for da blir det vanskeligere å endre det, er rådet fra advokaten.

Les mer på DN.no:

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema ­taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.