Oslo Børs har startet året knallsterkt med et hopp i hovedindeksen på tretten prosent sålangt. Tidligere på dagen mandag steg hovedindeksen til 436,34 poeng, noe som er ny årsbestenotering.

Med kun dager igjen av første kvartal, registrerer samtidig verdensindeksen for globale aksjer den kraftigste oppgangen i kvartalet siden 1998.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management tror oppturen i aksjemarkedet vil fortsette og anbefaler folk å holde seg i ro. Fondsforvalteren er positiv til olje- og finansaksjer.

- Vi tror at aksjemarkedet fortsatt vil være bra fremover, sier Næss til DN.no.

- Bedre enn alternativene
Han peker på at selskapene på Oslo Børs er attraktivt priset, og ser man noen uker frem så kommer rapporteringen for første kvartal. Tendensen de siste par årene er at markedene har oppført seg ganske greit under rapporteringen, ifølge ham.

- Vi er vel egentlig i en fase der markedet har gått en del, og når vi regner på det så er det okei på verdsettelse, uten at det er ekstremt spennende. Men, samtidig så er det bedre enn alternativene, sier Næss.

Siden nyttår har aksjene blitt litt dyrere mens inntjeningsestimatene har kommet litt ned, ifølge ham.

- Markedet var svært billig ved inngangen til året, og det betyr nok at markedet ikke trodde på estimatene. Derfor er det kanskje like greit å se på hvordan verdsettelsen ser ut i øyeblikket, og det ser fortsatt ganske hyggelig ut, sier investeringsdirektøren.

Han viser til at norske selskaper i snitt prises til 12,1 ganger inntjeningen, mens verdensindeksen prises til 12,7 ganger inntjeningen.

- Det er nok litt lavere enn det vi er vant med, sier Næss.

Høy realavkastning
Snur man regnestykket på hodet får man også en realavkastning (yield) på 8,3 prosent dersom man ser på selskapenes inntjening i forhold til aksjekursene, og man forutsetter at selskapene får dekket inn inflasjonen, som man har sett tendens til, ifølge ham.

- Får man 8,3 prosent realavkastning når rentemarkedet gir to-tre prosent nominell og omtrent null i realavkastning, så er det egentlig en ganske grei deal, sier Næss, som likevel påpeker at det kan snu fort.

Til tross for store svingninger så er risikoen i markedet igjen på lave nivåer, ifølge Næss. Det er i hvert fall slik virkeligheten speiles av VIX-indeksen, som er et mål på usikkerheten i det amerikanske aksjemarkedet. Men, man skal likevel ikke stirre seg blind på indeksen, advarer han.

- Når den er lav betyr det kanskje at risikoen på en uke og på kort sikt, og svingningene, vil være lave, men på lang sikt betyr den veldig lite, sier investeringsdirektøren.

Energi og finans
Av enkeltsektorer fremhever Nordea energi- og finansaksjer. Blant finansaksjene som aksjesjefen mener er lavt priset, er DNB.

Selskaper som Frontline, som er opp nær 40 prosent den siste uken, holder Nordea seg unna.

- Når vi har verdsatt det så kan ikke vi forstå aksjekursen, sier Næss.

Les også:
Mener Frontline-rush styrker bunntese

<b>Morgan Stanley oppgraderer DNB</b>
<b>Børs-turbulens for Norwegian</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.