Børsen holt stø kurs mot ny årsbeste mandag.

Les: Årsbeste på Oslo Børs: Mener børsen har mer å gå på

Olje- og oljeserviceaksjer bidro til oppturen i dag.

Oljeservice kan dekobles fra oljepris
Oljeprisen steg tidlig på dag, men falt litt tilbake ved stengetid på Oslo Børs. Et fat nordsjøolje ble handlet til 125,46 dollar, ned 34 cent.

Bank of America Merrill Lynch høyner sitt oljeprisanslag for den amerikanske oljepsrisen WTI- og nordsjøolje i 2012 til henholdsvis 106 og 118 dollar per fat fra tidligere 103 og 110 dollar, mens brent-prisen for 2013 høynes fra 118 til 120 dollar pr fat, mens WTI-estimatet for 2013 holdes uendret på 111 dollar pr fat.

I samme analyse høynes investeringstakten i global oljeindustri fra 13 til 14 prosent for 2012, hvor høyere internasjonal investeringer delvis blir balansert av redusert aktivitet i USA, grunnet overgangen fra gass til væskeboring. Vekstestimatet for USA tas ned fra 13 til ni prosent, mens internasjonale investeringer høynes fra 15 til 20 prosent.

Meglerhuset kutter estimatet for antall rigger i virksomhet i 2012 fra 2.053 til 1.988, som impliserer lavere eps-estimater for service- og utstyrsleverandører med rundt fem prosent i snitt.

Ifølge meglerhuset impliserer veksten i Philadelphia Oljeservice-indeksen (OSX) på hittil 18 prosent i år, en Brent-pris på 120 dollar per fat de neste tolv månedene. Meglerhuset er kritisk til valg av aksjer, og spesielt dersom oljeprisen når 130 dollar per fat, hvor de mener oljeserviceaksjer kan frakobles oljeprisen i fare for etterspørselsdestruksjon.

Bank of America Merrill Lynch mener oljeprisen historisk har hatt negativ påvirkning når verdens energikostnad når ni prosent av global BNP, et nivå den vil nå i 2012 dersom brent-prisen i snitt er rundt 130 dollar per fat. Skulle dette nivået nås, kan oljeserviceselskaper, ifølge meglerhuset, nå en såkalt ”no win situation”, hvor aksjekurser ikke lenger følger oljeprisen oppover.

For integrerte oljeselskaper i Europa høynes i eps-estimatene for 2012 og 2013 i snitt med 2,5 prosent, mens eps-anslag for Statoil kuttes med rundt en prosent som følge ”mark-to-market”-valutaeffekter. Kursmålet for Statoil holdes imidlertid uendret på 165 kroner pr aksje.

Norwegian faller
Flyselskapet Norwegian Air Shuttles aksje falt 3,3 prosent mandag til 95,0 kroner.

Det ble i helgen sådd tvil om selskapets eksportgarantier fra den amerikanske eksportfinansieringsinstitusjonen Ex-Im. Finansavisen skriver mandag at i verste fall kan politisk strid føre til at banken blir nektet å yte garantier og lån og må stenge i løpet av mai måned. Det vil i tilfelle sette selskapets tidligere storordre av fly fra Boeing i fare.

Norwegian frykter imidlertid ikke endringer i garantiene. Les også: Norwegian tar USA-trussel med stor ro

- Gammelt nytt
I en oppdatering mandag omtaler analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities saken som «en gammel nyhet i ny innpakning». Arctic har en kjøpsanbefaling på Norwegian med et kursmål på 150 kroner.

- Vi mener det er usannsynlig at kreditten fra Ex-Im vil ta slutt av to grunner. For det første, Airbus har en tilsvarenden finansieringsstruktur, som de er fast bestemt på å fortsette med. Derfor, vil enhver svekkelse av Ex-Im bidra til å styrke Aribus. For det andre, å fjerne Ex-Im-finansieringen vil undergrave Boeing som en av USAs største eksportører, og gjennom dette redusere konkurransekraften til Boeing i favør av europeiske, kanadiske og brasilianske selskaper!, skriver Sivertsen.


Frontline presser på

Tankrederiet Frontline fortsatte de siste dagers markerte oppgang. Aksjen sluttet opp 30 prosent fredag og er opp 86 prosent hittil i år.

Markedsaktører pekte fredag på rateoppgang, med en nær dobling av ratenivåene i forrige uke.

Les også: Mener Frontline-rush styrker bunntese

Frontline-aksjen svingte sterkt mandag, men endte opp 9,9 prosent til 47,5 kroner, omsatt for 166 millioner kroner.

Fortsatt sterkt obligasjonsmarked
Primærmarkedet for norske kredittobligasjoner fortsatte med full styrke forrige uke, ledet av Mærsk som utstedte en femårig obligasjon på tre milliarder kroner. Rentepåslaget ble 210 basispunkter.

I sekundærmarkedet var aktiviteten roligere, og spreadene utviklet seg blandet, ifølge SEBs ukesrapport mandag. Internasjonalt hadde både iTraxx- og Crossover-indeksene en sterk utvikling med lavere spreader.

”Blant de positive driverne forrige uke kan vi nevne bedret sentiment etter Feds kunngjøring av stresstestresultatene på tirsdag og IMFs godkjenning av et nytt 28 milliarder euro stort lån til Hellas”, skriver analytikerne Henrik Blymke og Jonas Shum i ukerapporten.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,41 prosent til 436,24 poeng. Det er omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,9 milliarder kroner.

Les også:
<b>Carnegie oppjusterer kursmålet på Subsea 7</b>
Societe Generale oppgraderer Subsea 7

<b>Svakt fall på Wall Street</b>
DNB bytter Aker med Hydro
Det norske øker i Barentshavet
Norwegian tar USA-trussel med stor ro
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.