Kinesiske myndigheter vil prøve å temme det uregulerte finansmarkedet. Google og Apple kjemper om å få plass på dashbordet til morgendagens biler med Android og IOS-løsninger.

Resultatsesongen har så smått startet i Asia i dag med foreløpige kvartalsresultater fra Samsung. Den sørkoreanske elektronikkgiganten fikk et seks prosent lavere driftsoverskudd sammenlignet med for ett år siden til 7,8 milliarder dollar. Omsetningen økte med fem prosent til 55,4 milliarder dollar.

- Dette er et resultatsjokk. Resultatet i mobildivisjonen må ha vært betydelig dårligere enn forventet, sier analytiker James Song hos KDB Daewoo Securities til Reuters.

Det er blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene fra morgenen av uten de store bevegelsene. Nikkei faller med 0,7 prosent og ved Hong Kong-børsen er det en svak oppgang på rundt 0,3 prosent.

KINA Siden 2008 har det vokst opp en underskog av finansinstitusjoner i Kina som er villig til å ta høy risiko og låne penger til hvem som er villig til å betale høy rente. Myndighetene har ikke hatt kontroll med utlån på over 35000 milliarder kroner fra «finanssektorens villdyr». Nå skal de temmes.

De alternative utlånsmarked i Kina er i svært liten grad regulert av myndighetene og opererer i en gråsone. Desperate entreprenører og eiendomsselskaper, som ikke klarer å få finansiering via de i hovedsak statskontrollerte bankene, er villig til å betale en skyhøy rente.

Hvor omfattende dette gråmarkedet er, vet ingen – heller ikke kinesiske myndigheter. Dette gjør at det utgjør en risiko for det kinesiske finanssystemet. Også kinesiske banker gir lån til finansselskaper, men dette blir ofte skjult i balansen.

Dette er noe kinesiske myndigheter er bekymret for. Enkelte mener risikoen er like alvorlig som praksisen amerikanske banker drev etter årtusenskiftet med å pakke inn lån og videreselge disse som investeringsobjekter.

I Kina har bankene strukturert denne gjelden som såkalte formuesforvaltningsprodukter. Disse har blitt tilbudt rike investorer og selskaper med tilgang på overskuddslikviditet. Noe av denne likviditeten kommer fra lån de har opptatt i statsbankene til en lavere rente enn hva de er garantert fra disse spareproduktene.

Nå gjør myndighetene seg klar til å stramme inn og regulere dette markedet, ifølge et utkast som sirkulerer i det kinesiske markedet.

Det virker som at myndighetene vil stramme forsiktig inn for å unngå et sjokk til det kinesiske finanssystemet og underlegge disse finansinstitusjonene overvåking.

- Regulatorene ligger klart bak markedet når det gjelder finansiell innovasjon. Årsaken til at de ikke har klart å få kontroll med disse utlånsinstitusjonene er mangelen på et helhetlig regelverk, sier forskningsdirektør Steve Wang hos Reorient Financial Markets i Hong Kong til Wall Street Journal.

Ifølge Fitch Ratings har den kinesiske gjeldsveksten de siste seks årene fulgt den samme utviklingen som Japan, EU og USA før landene har blitt rammet av alvorlige kriser de siste 20 årene. Den innenlandske gjelden har økt fra 128 prosent av det kinesiske bruttonasjonalproduktet i 2008 til 218 prosent i 2013.

Ifølge JP Morgan Chase har de uregulerte finansinstitusjonene fordoblet utlånene fra 2010 til 2012 til rundt 35000 milliarder kroner. Denne veksten har også fortsatt inn i 2013. De utgjør rundt en tredjedel av totale nye utlån.

CES 2014 Sony, Samsung og LG dominerte under første dag av forbrukerelektronikkmessen CES 2014 i Las Vegas igår. Samsung har lansert en ny serie nettbrett med en størrelse på inntil 12,2 tommer – nesten like stor som en bærbar datamaskin.

Galaxy TabPro-serien benytter Android 4.4 operativsystem, men Samsung har gjort tilpasninger som gjør at brukergrensesnittet ligner veldig på Microsofts Windows 8.1.

LG Electronics prøver å sikre seg kontroll over tv-markedet med 15 nye produktlinjer for 2014. Alle de nye fjernsynsproduktene vil komme med et standardisert operativsystem. LG har valgt å benytte WebOS, som opprinnelig ble utviklet for bruk på Palm smarttelefoner. WebOS ble kjøpt av LG i fjor.

Sony tar et nytt skritt inn i den nye produktlinjen med kroppsnær teknologi med SmartBand – et vanntett armbånd som målet alt av fysisk aktivitet, nattlig søvnmønster og sosial omgang med venner. Alt av informasjon sendes over til en Android smarttelefon.

Googles Android operativsystem, som dominerer på smarttelefoner, blir å finne i nye bilmodeller. Google bekreftet igår at de har inngått en avtale med Audi, GM, Honda og Hyundai om å utvikle løsninger som skal bli å finne i bilmodeller allerede i 2014.

I Open Automotive Alliance inngår også grafikkbrikkeselskapet Nvidia, som er å finne som leverandør i tradisjonelle personlige datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner.

- Vi skal levere en optimal kjøreopplevelse for sjåfører. Android skal tilpasses for å gjøre kjøringen tryggere, enklere og morsommere for alle, sier utviklingsdirektør Patrick Brady hos Google med ansvar for Android.

Apple vil også komme med en versjon av operativsystemet iOS for bruk i biler i løpet av de neste månedene. Apple skal også ha inngått en avtale med Honda og GM – selskaper som også Google har på sin samarbeidsliste. Dette tyder derfor på at det vil være opp til bilkunder å selv bestemme om de ønsker Android eller iOS i nybilen.

THAILAND Det privateide romfartsselskapet SpaceX, som eies av Tesla-grunnlegger Elon Musk, er i ferd med å få større kontrakter på oppskyting av satellitter i verdensrommet. I natt plasserte Falcon 9-raketten den thailandske kommunikasjonssatellitten Thaicom 9 i bane rundt jorden.

Det årlige markedet for oppskyting av satellitter er verdt 6,5 milliarder dollar i året, ifølge Satellite Industry Association.

morten.iversen@dn.no

Les også: Kinas lokale gjeld: 18 billioner kroner



Får frysninger av børsoppgangen

Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.