Uroen fortsetter for fullt på de asiatiske aksjemarkedene mandag morgen med kraftige fall for nøkkelindeksene. Dagens fall innebærer at børsene ikke har falt mer i løpet av tre dager siden ifjor sommer.

I Kina er det likviditetsskvis før kinesisk nyttår.

Nedturen som begynte i Asia på torsdag og spredde seg raskt til Europa og USA på fredag øker i styrke fra morgentimene av i dag. Det indonesiske aksjemarkedet leder nedgangen med rundt tre prosent etter et par timers handel ved Jakarta-børsen.

«Den økende uroen i fremvoksende markeder vil påføre skader på risikoinvesteringer over hele linjen. Vi ser ikke at dette vil avta på kort sikt», skriver analytikere hos Credit Agricole.

Det er en kombinasjon av amerikanske innstramminger av pengepolitikken, svakere vekstutsikter i Kina, politisk uro i fremvoksende markeder og mangel på gjennomførte reformer i mange land som skremmer investorer.

«Fallet i enkelte fremvoksende markeder skaper en smitteeffekt. Spørsmålet er om nedsalget i Tyrkia, Ukraina og Argentina vil ramme fremvoksende markeder i Asia hardt. Det finnes land som har overskudd på driftsbalansen og som fortsatt vil se etterspørsel etter sine produkter. De kan motstå stormen bedre», skriver markedsstrateg Kelly Teoh hos finansinstitusjonen IG i en morgenrapport.

THAILAND I dag har alle de asiatiske aksjemarkedene åpnet ned røde tall. Investorer leter etter svakheter i økonomiene. De er ikke vanskelig å finne. I Thailand har tre måneder med demonstrasjoner, politisk uro og i økende grad vold paralysert deler av økonomien.

I helgen var det sammenstøt da det skulle avholdes forhåndsvalg. Minst en person ble skutt og drept. Den nasjonale valgkommisjonen har på nytt bedt overgangsregjeringen om å vurdere å utsette valget til helgen.

- Historiske statistikker viser at det thailandske aksjemarkedet vanligvis har hatt en kraftig oppgang i uken før et valg. Denne uken vil være annerledes. Valget kan bli utsatt og da er spørsmålet om det blir bestemt en ny dato eller om dette er åpent. Det gjenstår å se om det blir voldelige sammenstøt, sier analytiker Teerada Charnyingyong hos PhillipCapital i Bangkok.

Store utenlandske investorer som i tiår har brukt Thailand som base i Sørøst-Asia er avventende. Den lokale Toyota-sjefen har kommet med en klar advarsel.

- Hvis de politiske konfliktene fortsetter kan utenlandske investorer bestemme seg for å velge andre land som Indonesia, Vietnam og Myanmar. Mange ønsker å investere i Thailand, men det er et åpent spørsmål om de vil forplikte seg til nye investeringer, sa direktør Kyoichi Tanada i forrige uke.

De foreløpige investeringsstatistikkene for fjoråret viser at Thailand fikk utenlandske investeringer på rundt 13 milliarder dollar.

- Dette kan falle til under åtte milliarder dollar i år, selv om det roer seg og investorer kommer tilbake i andre halvår, sier analytiker Pimonwan Mahujchariyawong ved Kasikorn Research Center til Reuters.

Bangkok-børsen har falt med rundt 1,6 prosent i dag.

KINA Kineserne gjør seg klare til å feire hestens år denne uken. Kinesisk nyttår betyr at flere hundre millioner kinesere forflytter seg, de tar fri, kjøpe gaver og bruker penger på seg selv. Dette skaper også utfordringer for myndighetene og sentralbanken.

I dag går det rykter om at det er store forsinkelser på pengeoverføringer mellom kinesiske banker. Årsaken som gis er at det pågår «vedlikehold» i sentralbanken.

- Det er en likviditetsskvis i Kina. Vi har sett tendenser til dette tidligere, men hva vi ser på dataskjermene nå er langt verre enn noe vi har sett tidligere. I det siste har vi hørt at banker i regionene har stengt dørene fordi de ikke har penger å utbetale til investorene, sier investeringsdirektør Gary Dugan hos Coutts, som er en av verdens eldste banker, til CNBC.

Denne uken vil kinesiske investorer som har latt seg friste til å plassere sparepenger i eksotiske spareprodukter få vite om rundt tre milliarder kroner er tapt eller ikke.

«Den mulige kollapsen i disse spareproduktene, som har vært solgt av Industrial and Commercial Bank of China, kan avsløre sårbarheten til hele den kinesiske banksektoren. Enkelte deler av det kinesiske skyggebanksystemet, spesielt trustselskaper, kan vise seg å være det svake leddet i det kinesiske finanssystemet», skriver Standard & Poor's Rating Services i en ny rapport.

JAPAN Statsminister Shinzo Abes økonomiske politikk har svekket den japanske valutakursen kraftig det siste året. Dette har ført til økt eksport og gode tider for selskaper som Sony og Toyota, men også en langt høyere importregning.

Japan la frem handelsstatistikkene for 2013 i dag. Disse viser det høyeste handelsunderskuddet noensinne på 11,5 billioner yen (690 milliarder kroner). Det er energiimporten som er hovedårsak til det store underskuddet.

Japan har stengt alle kjernekraftverkene etter jordskjelvet og tsunamien for tre år siden. Det pågår en heftig debatt om noen av disse skal gjenåpnes eller om det skal bygges nye.

Japanske forbrukere har også endret kjøpemønsteret. Tidligere foretrakk de japanske produkter. Dette har endret seg i løpet av de siste par-tre årene. Salget av importerte biler økte med 27 prosent i fjor og de har spesielt fått sansen for tyske luksusmerker.

Apple knuser enhver konkurranse i Japan og kapret 69 prosent av solgte smarttelefoner i Japan i tremånedersperioden frem til utgangen av november, ifølge Kantar Worldpanel. Apples Iphone produseres i Kina.

Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen endte til slutt ned 2,51 prosent og holdt seg så vidt over 15000 poeng, etter å ha vært under en stor del av formiddagssesjonen.

morten.iversen@dn.no

Les også: Kina er den store kanarifuglen



Frykter ny økonomisk katastrofe


<b>Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.