Flere fremstående økonomer og forvaltere spår at finansuro vil prege 2014, skriver Dagens Næringsliv.

Kina er den potensielle festbremsen.

En som advarer om nye nedturer i finansmarkedene er toppsjef Laurence D. Fink, bedre kjent som «Larry», i det gigantiske finanshuset Blackrock:

– Det er altfor mye optimisme i finansmarkedene. Vi kommer til å være i en verden med mye større svingninger, sa Fink under World Economic Forum i Davos søndag.

Fink tror forrige ukes nedgang på børsene er beskrivende for hvordan det vil gå videre i 2014. Fredag falt aksjemarkedene i alle 24 utviklede markeder, noe som skjer svært sjeldent. Mandag fortsetter fallet over hele linjen.

Analytikere i den amerikansk bank- og meglergigant Morgan Stanley deler Finks bekymring.

Banken mener lavere produktivitetstall fra Kina forsterker frykten for at Kina vil skuffe i 2014.

Kina er den store risikofaktoren
Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er også enig i at Kina er den store risikofaktoren i den globale økonomien.

– Jeg har ikke angst for Europa eller USA. Det uregulerte skyggebanksystemet i Kina og folk som ikke kan betjene gjelden, utgjør en betydelig risiko. Kina er den store kanarifuglen, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Hvis gjeldsboblen sprekker i KIna vil det svi for Norge.

I et scenario der Kina kun vokser med tre prosent, vil oljeprisen falle til rundt 80 dollar fatet, ifølge beregninger fra Nordea.

– Rundt halvparten av selskapene på Oslo Børs er knyttet til energi og olje. Hvis det skulle skje en kollaps i Kina, vil det bremse opp etterspørselen etter olje og gi et kraftig fall i oljeprisen. Det vil by på store problemer for norske oljeselskaper og slå kraftig ut på Børsen, sier Nordea-analytiker Thina M. Saltvedt til DN.

- Norge er svært følsom
Fondsforvalter Kristoffer Stensrud er i likhet med sine kolleger enig i at Norge vil få slite ekstra mye hvis Kinas vekst faller.

– Norge er svært følsom for endringer i oppfattelsen av kinesisk vekst. Olje, skip og fisk er store humørdrivere på Oslo Børs, skriver Stensrud.

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs har lenge advart om risikoen i fremvoksende markeder – sist i en omfattende rapport ved nyttår.

Goldman Sachs’ investeringsdirektør Sharmin Mossavar-Rahmani mener at mange har valgt å overse problemene i fremvoksende markeder – fra fattigdom og forurensning, til elendig infrastruktur og myndigheters innblanding.

«Kina kan ikke gjennomføre nødvendige reformer uten at dette fører til en betydelig risiko for økonomisk og sosial uro», skriver Goldman.

Verdens børser fortsetter mandag nedturen fra de siste dagene, og aksjene i Asia har ikke falt mer i løpet av tre dager siden ifjor sommer.

Les hele saken på Ipad og i Dagens Næringsliv mandag.

Les også: Asia i dag: Kinesisk likviditetsskvis sprer seg



<b>Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent</b>

<b>- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.