Under kinesisk nyttår lyser røde lanterner opp gatene i asiatiske byer og «China-towns». I dag er det den samme rødfargen som lyser opp børsene fra Tokyo til Sørøst-Asia med kraftige børsfall.

Goldman Sachs tror ikke problemene er over for fremvoksende økonomier.

Etter mange måneder med stabilitet har panikken satt inn hos investorer. De største aksjemarkedene i Asia har falt med to til fire prosent i dag og fortsetter dermed nedgangen fra USA på mandag.

Dette er fall som Asia ikke har opplevd siden på forsommeren da det ble spekulert i at den amerikanske sentralbanken ville starte nedtrappingen på kjøp av rentepapirer.

Denne nedtrappingen har begynt – foreløpig er kjøpene redusert med 20 milliarder dollar til 65 milliarder dollar per måned. Investorer trekker kapital ut fra fremvoksende markeder hvor vekstutsiktene har blitt mer usikre.

«Våre strateger for fremvoksende økonomier tror flere av disse aksjemarkedene må tåle ytterligere fall før bunnen nås», skriver Goldman Sachs i en ny rapport.

Ifølge The Institute of International Finance er prisene på aksjer i fremvoksende markeder betydelig lavere enn hva de har vært det siste tiåret. Forholdet mellom aksjekurs og forventet inntjening (p/e) de neste 12 månedene ligger på i gjennomsnitt ni. Det siste tiåret har forholdet vært rundt 11. I industrilandene ligger forholdstallet på 15.

«Den brede svakheten i forventet inntjening de neste 12 månedene er nok en advarsel om at 'billig' ikke nødvendigvis betyr en snarlig kursoppgang», skriver instituttet, som representerer noen av verdens største banker og finansinstitusjoner.

- Overså risikoen
Den japanske Nikkei-indeksen har falt med over 13 prosent på knappe fem uker, og fortsatte med et nytt kraftig fall tirsdag.

Nervøsiteten tiltok utover dagen og Nikkei-indeksen endte til slutt ned 4,18 prosent til 14.008 poeng. Fallet er det største siden juni ifjor.

- Endelig viser det japanske markedet litt fornuft. Investorer overså risikoen for mye mot slutten av fjoråret og markedet var ute av balanse, sier porteføljeforvalter Tetsuo Sesimo hos Saison Asset Management til Bloomberg.

Japans økonomiminister advarte i dag investorer om å ikke få panikk og minner investorer om hvor viktig det er å vurdere hvert land individuelt.

- Jeg er bekymret over at finansmarkedene reagerer for negativ til økonomiske statistikker fra USA og den pågående nedtrappingen. Nedtrappingen er et signal om at verdens største økonomi er i bedring, sa Akira Amari i dag.

Med de store bevegelsene på det japanske aksjemarkedet det siste året har Tokyo-børsen mye til felles med risikomarkeder i fremvoksende markeder.

- Investorer beveger seg inn og ut av ulike aksjer og det japanske aksjemarkedet oppfører seg veldig mye som et fremvoksende marked selv om det er et industriland. Den japanske valutaen og statspapirer blir sett på som en trygg havn hos investorer, men japanske aksjer er noe helt annet, sier strateg Norihiro FUjito hos Mitsubishi UFJ Morgan Stanley til Wall Street Journal.

Innkjøpssjefsindeksene (pmi) fra Kina for januar viser en svakere enn forventet aktivitet. Dette skyldes også kinesisk nyttår hvor små- og mellomstore fabrikker holder stengt og storfabrikkene kjører med redusert produksjon.

I Japan viser den samme indeksen den høyeste målingen siden februar 2006 med en pmi på 56,6. En måling på over 50 viser at det er ekspansjon.

- Alvorlige ringvirkninger i hele verden
Toyota vil legge frem kvartalsresultatet etter at Tokyo-børsen stenger i dag. Det forventes svært solide resultater etter at yenkursen har svekket seg kraftig mot amerikanske dollar og euro de siste 15 månedene. Honda fordoblet resultatet i forrige kvartal.

Til tross for dette har aksjekursen på Toyota falt med rundt fem prosent i dag. IT-selskapet Softbank, som har vært en annen favoritt hos investorer ved Tokyo-børsen, har stupt med over 22 prosent siden nyttår.

- Mange markedsaktører prøver å finne ut om den siste nedgangen ved Tokyo-børsen er en kortsiktig korreksjon eller om vi ser en endring i tidevannet, sier Kenichi Hirano hos Tachibana Securities til Reuters.

Kina holder stengt denne uken for å feire nyttår. De foreløpige statistikkene fra januar har skremt investorer. Internasjonale finansinstitusjoner enige om at den økonomiske veksten i Kina vil falle sammenlignet med hva landet har opplevd i over 20 år.

- Hvis Kinas vekstrate virkelig kommer ned til fire-fem prosent vil vi se alvorlige ringvirkninger av denne i hele verden – også i industrilandene, sier analysesjef for fremvoksende markeder hos Morgan Stanley Investment Management, Ruchir Sharma, til CNBC.

Ingen har lagt listen så langt ned for 2014; de fleste vekstanslagene for Kina ligger på like over syv prosent. Sist Kina fikk en økonomisk vekst på under fire prosent var på begynnelsen av 1990-tallet.

morten.iversen@dn.no

Les også: Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent


Frykter ny økonomisk katastrofe

Får frysninger av børsoppgangen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.